GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης – Πράσινη ολόκληρη η Αν. Μακεδονία και Θράκη

Το νέο επιδημιολογικό χάρτη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρ...


Το νέο επιδημιολογικό χάρτη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (3) από το κίτρινο (2).

Ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (2) από το πράσινο (1) οι ΠΕ Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας – εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (3).

Οι ΠΕ Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (1) από το κίτρινο (2).

Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (2).

Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (2).

Οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι βαμμένη ολόκληρη πράσινη.

Αρχίζοντας την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων υπήρξε η ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης και υπενθύμισε ότι από σήμερα Πέμπτη 8/7 θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει σαφώς ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση από την αμέσως επόμενη μέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών, θα επιφέρει κύρωση για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα για 7, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τ.μ. πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.

Σε τυχόν 3η παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 μέρες από την επόμενη της διαπίστωσης της παράβασης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο και απηύθυνε ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test στις χερσαίες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

• Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
• Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:


Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια