GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής ζητάει επίσημα από την Ελλάδα «τους 8 πραξικοπηματίες»

Το δάχτυλο προς την Ελλάδα, διότι επί της ουσίας σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη δικαστική κρίση και δεν παραδίδει στον ΡΤ Ερ...


Το δάχτυλο προς την Ελλάδα, διότι επί της ουσίας σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη δικαστική κρίση και δεν παραδίδει στον ΡΤ Ερντογάν τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς -που κατέφυγαν στην χώρα μας ζητώντας άσυλο την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος-, κούνησε ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου.Ο Τούρκος πρόξενος κάλεσε μέλη του Τύπου της περιοχής στο προξενείο, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το γεγονός έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου 2016 και ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου διαπιστώθηκε πως είχε αποτύχει οριστικά. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η απόπειρα ενορχηστρώθηκε από ομάδα στρατιωτικών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμπλοκή προκάλεσε τουλάχιστον 250 θανάτους των αντιμαχόμενων, αλλά και χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών, που φέρεται να είχαν εμπλοκή με το πραξικόπημα.

Το ίδιο πρωί που η απόπειρα καταστελλόταν, τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk δήλωνε mayday και emergency στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, ζητώντας είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσγειωνόμενο τελικώς στην Αλεξανδρούπολη. Το πολιτικό-διπλωματικό θρίλερ τότε ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τους οκτώ αξιωματικούς για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η Ελλάδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο κι απόντων πειστικών τεκμηρίων για την εξασφάλιση δίκαιης δίκης κι αντιμετώπισης στην Τουρκία των οκτώ, δεν τους εκδίδει.

Μ. Ομέρογλου: «Συνεχίζουμε το αίτημά μας προς την Ελλάδα»

Στην Τουρκία και στα προξενεία της πλέον η 15η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα της Δημοκρατίας και με αφορμή αυτή σήμερα θα λάβει χώρα σχετική εκδήλωση μνήμης, ενώ ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου δηλώνει: «συνεχίζουμε το αίτημά μας για την συνεργασία με την ελληνική πλευρά σχετικά με την επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών στρατιωτικών», αίτημα το οποίο «έχει τεθεί και στις συναντήσεις με την Ελλάδα», με τον πρόξενο να καταλογίζει ευθύνες… στην Ελλάδα, λέγοντας πως «λόγω της γνωστής στάσης των ελληνικών αρχών προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος» αλλά να διαμηνύει πως «θα ακολουθήσουμε επίμονα την προσδοκία μας για πιο αποτελεσματική συνεργασία με την γείτονα χώρας μας σε αυτό το θέμα, μιας που κι η ίδια έχει υποστεί στρατιωτικά πραξικοπήματα».

Μάλιστα, εκτίμησε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «ίσως θα είχαν εξελιχθεί σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση, εάν οι πραξικοπηματίες […] είχαν εκδοθεί στη χώρα μας σε πολύ σύντομο διάστημα, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Πολλά θέματα που μας απασχολούν σήμερα, ίσως είχαν αφεθεί πίσω», ενώ μάλιστα κατηγόρησε «τους ανθρώπους (εννοώντας τους Έλληνες δικαστές ή/και πολιτικούς) που έλαβαν αυτή την απόφαση» για έλλειψη «θάρρους» κι «οράματος».

Τουρκία εναντίον FETO

Γενικότερα μιλώντας για τις εξελίξεις στην Τουρκία και διεθνώς, χαρακτήρισε την οργάνωση FETO –του Φετουχάλ Γκιουλέν- «ύπουλο δίκτυο», η πάταξη του οποίου αποτελεί «μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Υπουργείου και όλων των οργανισμών μας». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, η Τουρκία συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και θα συνεχίσει το έργο κατά της FETO «με αποφασιστικότητα».

Ως προς το πόσες διελεύσεις μελών της FETO έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω Έβρου, προς την Ελλάδα και μετέπειτα άλλες χώρες, είπε πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Πάντως, προ μερικών ημερών (06/07/21) η Τουρκία ανακοίνωσε πως «συνοριακοί φύλακες στην περιοχή της Αδριανούπολης, συνέλαβαν επτά άτομα που προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα. Κατά την εξέταση, αποδείχτηκε πως τρεις από τους συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του FETO».

Τέλος, αγνοώντας πλήρως τις ευθύνες της Τουρκίας (πρώτον) στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, (δεύτερον) στη διαχείριση του μεταναστευτικού και (τρίτον) στην εργαλειοποίηση αυτού με αποκορύφωμα τα γεγονότα των Καστανεών, κατηγόρησε την Ελλάδα πως «πρόκειται για μία χώρα που διαμαρτύρεται συνέχεια για παράνομη μετανάστευση, ωστόσο δεν συζητείται ποτέ δημόσια το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος που δημιουργήθηκε από τους μηχανισμούς ασύλου της FETO».

Πηγή:xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια