GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



7.289 άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ναρκωτικά στήριξε το ΚΕΘΕΑ το 2020

Τον ετήσιο απολογισμό του για το 2020 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ. Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από την πανδημία COVID-19 και τι...


Τον ετήσιο απολογισμό του για το 2020 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ. Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της και στους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης, σε εργαζόμενους/ες και υπηρεσίες, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε:

7.289 θέσεις υποστήριξης και θεραπείας για άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ναρκωτικά, μέσα από τα προγράμματά του στην κοινωνία, στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και για εξαρτημένα άτομα που διαβιούν στον δρόμο.

4.570 θέσεις θεραπείας προσφέρθηκαν σε μέλη οικογενειών, γονείς, συζύγους/συντρόφους, αδέρφια, παιδιά και σημαντικούς άλλους, ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης.

Για την πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2020, η εμπλοκή με τη χρήση άρχισε περίπου στα 15 τους έτη με κάνναβη. Στα 18 παγιώνεται η χρήση της ουσίας την οποία δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης 14 περίπου χρόνια αργότερα, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ. Για το 42,8% η ουσία αυτή είναι η ηρωίνη, για το 33,6% η κάνναβη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης ως κύριας ουσίας με 17,8% το 2020 έναντι 14,2% το 2019.

Τα απαγορευτικά μέτρα και ο φόβος για την πανδημία μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας μέσα στο 2020, ιδίως από εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα θεραπευτικά προγράμματα στράφηκαν σε εκτεταμένη αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη διενέργεια συμβουλευτικών, θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ωστόσο, περιορίστηκε σημαντικά η εξωστρέφεια της θεραπευτικής διαδικασίας και η αλληλεπίδραση των θεραπευτικών προγραμμάτων με την κοινωνία. Σημαντικές δυσκολίες σηματοδότησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία για την κοινωνική επανένταξη των μελών του ΚΕΘΕΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής.

Μέσα στο 2020 το ΚΕΘΕΑ υποστήριξε επίσης 1.957 άτομα για την εξάρτηση από το αλκοόλ, την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, και την προβληματική χρήση του διαδίκτυο/gaming. Αυτούς του είδους οι εξαρτήσεις φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία.

Παρά τις δυσκολίες, το 2020 το ΚΕΘΕΑ μπόρεσε να εξασφαλίσει τη θεραπευτική συνέχεια για τα μέλη του και να διατηρήσει ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια για νέους/ες εξυπηρετούμενους/ες. Ταυτόχρονα, προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδιασμού του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενισχύοντας το εθνικό δίκτυο υπηρεσιών με νέες μονάδες για διαφορετικές μορφές εξάρτησης και για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με διπλή διάγνωση, χρήστες και χρήστριες στον δρόμο και νεαρά άτομα με πρόβλημα χρήσης και παραβατικότητας. Από τα τέλη του 2019 και μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία 29 νέες μονάδες.

Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για την κάλυψη αναγκών που χρονίζουν αλλά και όσων θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των άμεσων και έμμεσων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στο φαινόμενο των εξαρτήσεων. Τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα και χρειάζεται να υποστηρίζονται σταθερά με υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια