GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Ερντογάν θα ξαναρχίσει τον «εκφοβισμό» το 2022!

*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την πολιτική εκφοβισμού των γειτόνων της χώρας το επόμενο έτος καθώς προετοιμάζεται για τις εκλογές το 2023, δήλωσε ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αναλυτής και σχολιαστής για το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA).

Η απειλή για περισσότερες δυτικές κυρώσεις, η ταραγμένη οικονομία της Τουρκίας και η έναρξη της τουριστικής σεζόν ώθησαν τον Ερντογάν να συμφωνήσει εκεχειρία με τους  γείτονες Ελλάδα και Κύπρο για τα εδαφικά δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Μπεκντίλ την Τρίτη.

Θα είναι οι δυτικές κυρώσεις που θα καθορίσουν «πόσο θα ελευθερώσει ο Ερντογάν  τον εσωτερικό ισλαμιστή σταυροφόρο του το 2022-2023», είπε.

«Ο Ερντογάν είπε ότι θα επιταχύνει την προεκλογική του εκστρατεία το 2022. Είναι αρκετά προβλέψιμος ώστε να μπορούμε να περιμένουμε να επιστρέψει στον εκφοβισμό, τον επιθετικό εαυτό του όσον αφορά την περιφερειακή πολιτική για την ενοποίηση των συντηρητικών και εθνικιστικών ψήφων», δήλωσε ο Μπεκντίλ.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μόνο μία από τις πολλές χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον συνήθη αντιδυτικό, φιλο-οθωμανικό, ρεβανσιστή Ερντογάν καθώς οι εντάσεις της εκστρατείας θερμαίνονται για το επόμενο έτος».

Ο Ερντογάν αποκαλεί “νευραλγική” την προεδρική εκστρατεία του 2023 και την αναφέρει ως «μια υπαρξιακή επιλογή για την Τουρκία» αφού ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν σχεδόν στο 20 τοις εκατό, η ανεργία δυσκολεύει πολλούς Τούρκους και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο Μπεκντίλ.

«Φοβόταν, και εξακολουθεί να φοβάται, ότι η αύξηση των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ ενδέχεται να επιδεινώσει την οικονομία της Τουρκίας και τελικά να του κοστίσει τη θέση του», δήλωσε ο Μπεκντίλ. Θα υπάρξουν δυτικές κυρώσεις που θα αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν τον επόμενο χρόνο, δήλωσε.

Ολα αυτά και συνάρτηση με την αρραγή πολιτική του έναντι ολόκληρης της Ευρώπης, με την Αμερική να του “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και τη Ρωσία να δίνει “χέρι βοηθείας”, ο μωροφιλόδοξος Ερντογάν, δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι και σε “θερμό” επεισόδιο με την Ελλάδα ή την Κύπρο, προκειμένου να συγκρατήσει το εθνικιστικό του ισοζύγιο στο εσωτερικό της χώρας του.

Είναι το μοναδικό του πολιτικό χαρτί. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τον πιέζουν να εκτεθεί περισσότερο, ενώ οι εθνικιστές τον αποκαλούν “μαλθακό”, κάτι που δεν του αρέσει καθόλου και επιθυμεί να το αντιστρέψει.

Η διεθνής κοινή γνώμη είναι απέναντί του. Ισως για πρώτη φορά, χάνει παραδοσιακά προπύργια όπως η Γερμανία και τούτο τον ανησυχεί περισσότερο, αφού οι Ομοσπονδίες Τούρκων ανα την Ευρώπη αναφέρουν ότι “χάνεται έδαφος”.

Μονόδρομος λοιπόν η “αναθέρμανση” των προκλήσεων για τον Ερντογάν.

Αλλά αυτή τη φορά, απέναντι σε μία Ελλάδα διαφορετικά θωρακισμένη και σε μία Κύπρο ενωμένη και αποφασισμένη όσο ποτέ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια