GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα και γήπεδα από 15 Ιουλίου

 Ηλεκτρονική πλατφόρμα για εστίαση - διασκέδαση: Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ η πιστοποίηση εμβολιασμού Μια νέα πραγματικότητα ξημερώνει για κ...


 Ηλεκτρονική πλατφόρμα για εστίαση - διασκέδαση: Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ η πιστοποίηση εμβολιασμού

Μια νέα πραγματικότητα ξημερώνει για κάθε πολίτη της χώρας στις 15 Ιουλίου. Είναι η μέρα που θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό που ονομάστηκε «πλαίσιο υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη».

Για κάποιους είναι η μέρα που η κοινωνία χωρίζεται στα δυο και για κάποιους άλλους είναι μέρα δικαίωσης γιατί πίστεψαν στην επιστήμη και θωρακίστηκαν οι ίδιοι αλλά και οι γύρω τους απέναντι στην πανδημία.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος έθεσε το πλαίσιο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά πώς και τι θα ισχύσει.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μέχρι την εφαρμογή τους που απέχει 15 ημέρες, τα μέτρα αυτά θα περάσουν από 40 κύματα και από κριτική από τον κόσμο της εστίασης που δείχνει να αντιδρά σε πολλά από αυτά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μιμηθεί τις «επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Και δεν είναι κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Πάντως, εκτιμάται ότι μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα και με την απειλή του διαχωρισμού των πολιτών με ξεκάθαρο τρόπο σε εμβολιασμένους και μη ίσως και να επηρεάσουν πολλούς οι οποίοι ήταν διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό τους να το πράξουν τελικά.

Εκεί, ίσως και να ποντάρουν όσοι αποφάσισαν να περάσει ένα ικανό διάστημα από την εξαγγελία τους μέχρι και την εφαρμογή τους.

Και μπορεί η επίσημη δικαιολογία να είναι η δημιουργία πλατφόρμας, αλλά αυτές οι δυο εβδομάδες θα κρίνουν πολλά μέχρι την εφαρμογή και τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε αμιγείς όπως ονομάστηκαν και σε μικτές.

Τι είναι οι αμιγείς και οι μικτοί χώροι
Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως.

Στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Οι επιχειρηματίες θα αποφασίζουν ποιο δρόμο θα διαλέξουν
Το ένα από τα δυο μοντέλα – δηλαδή τους αμιγείς ή τους μεικτούς χώρους – καλούνται να επιλέξουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστωση και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Όλα τα μέτρα αναλυτικά
Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.
Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:
Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Στους μικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής:
Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.

Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους.

Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:
Στους αμιγείς χώρους 85% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στα γήπεδα ΔΕΝ θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια