GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πιο ευάλωτοι στον Covid-19 όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα

Νέα έρευνα συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από Covid-19. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρο...


Νέα έρευνα συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από Covid-19. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα των πνευμόνων που έχουν εκτεθεί στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι περισσότερο ευάλωτα στην πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να διεισδύσει στον οργανισμό και να προσβάλει τα κύτταρα. Ως εκ τούτου, οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι περισσότερο ευάλωτοι στη μόλυνση από Covid-19.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, όμως θεωρούν ότι η νικοτίνη που περιέχεται στο υγρό προκαλεί αυτή την αντίδραση. Για τις ανάγκες της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv.org, η ομάδα πήρε δείγματα από τα κύτταρα που καλύπτουν τους πνεύμονες. Εν συνεχεία εμπότισαν τα μισά σε υγρό ηλεκτρονικών τσιγάρων και αμέσως μετά σε έναν ακίνδυνο ιό, τον οποίο είχαν επικαλύψει με την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού.

Οπως διαπίστωσαν, τα ποσοστά μόλυνσης ήταν υψηλότερα στα εμποτισμένα κύτταρα συγκριτικά με τα κύτταρα που δεν είχαν εμποτιστεί με το υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Υποθέτουμε ότι ευθύνεται η νικοτίνη για την αυξημένη προσκόλληση της πρωτεΐνης σε αυτά και την μόλυνσή τους από τον ψευδοϊό. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανισμοί και ο υποτιθέμενος σύνδεσμος με τη νικοτίνη πρέπει να διερευνηθούν σε νέα μελέτη» καταλήγουν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια