GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΠΟΕ: Νέο κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας η περίπτωση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου

Αναίτια και προκλητική χαρακτήρισε τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στην Μυροφόρα Ευσταθιάδου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.


Αναίτια και προκλητική χαρακτήρισε τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στην Μυροφόρα Ευσταθιάδου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.Mε ανακοίνωσή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, καθώς το νέο αυτό κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σωρεία άλλων παρόμοιων περιστατικών.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου «Φάρος Ποντίων» ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκε για 48 ώρες μαζί με τον γιο της, ώσπου οι τουρκικές αρχές να την ενημερώσουν ότι της έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ:
«Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη νέα αναίτια και προκλητική στάση του τουρκικού κράτους απέναντι σε Ελληνίδα υπήκοο και τον ανήλικο γιο της. Πρόκειται για την συμπατριώτισσα μας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου «Φάρος Ποντίων» και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και τον 15χρονο γιο της.

Την Παρασκευή 28/5 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου Sabiha Gökçen. Στην έντονη απαίτηση της κας Ευσταθιάδου να της γνωστοποιήσουν τους λόγους σύλληψης και κράτησης της, οι υπεύθυνοι επικαλέσθηκαν άνωθεν εντολές. Οι συνθήκες της παράνομης κράτησης μητέρας και γιου, πολύ απείχαν από τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τελικά, το βράδυ της Κυριακής 30/5, τους επετράπη η αναχώρηση και επιστροφή στην Ελλάδα, αφού τελικά την ενημέρωσαν ότι έχει εκδοθεί στο όνομα της απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Σημειώνουμε, ότι πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε απέλαση από το Τουρκικό κράτος και για τον σύζυγο της, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας Κώστα Αλεξανδρίδη.

Το νέο αυτό κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας, προκλητικότητας και κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών δεδομένων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σωρεία άλλων παρόμοιων περιστατικών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μεθόδευση σταδιακής απαγόρευσης όλων όσων επιθυμούν να επισκεφθούν για προσωπικούς και συναισθηματικούς λόγους τις πατρογονικές τους εστίες. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, καθώς το θέμα αφορά ακόμη περισσότερους Έλληνες πολίτες.

Δεν αποτελεί στάση πολιτικής δικαιοσύνης και συνεπούς χειρισμού τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων, όταν από τη μία να αφήνεις ασύδοτο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποιεί ανεπίσημη προσωπική επίσκεψη, να περιοδεύει ανενόχλητος τη Θράκη κάνοντας προπαγάνδα με ψεύδη και κηρύγματα μίσους και από την άλλη να σιωπάς στην καταπάτηση θεμελιωδών ευρωπαϊκών κεκτημένων και δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών.

Αναμένουμε το υπουργείο Εξωτερικών, να επιληφθεί του θέματος και να δοθούν οι αρμόζουσες απαντήσεις, ώστε να λυθεί το θέμα της επιλεκτικής απαγόρευσης εισόδου στην γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια