GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χ. Δερμεντζόπουλος: “Επιδίωξή μου να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο τρόπο όλους τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν”

Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών. Δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διοίκηση Επιχειρήσεω...


Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών. Δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στις εθνικές εκλογές του ‘19 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νομό Έβρου. Μαζί συζητήσαμε για το τι πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος για να ασχοληθεί με την πολιτική, το me too αλλά και για την μέχρι τώρα πορεία του.Γιατί ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική; 

Η ενασχόληση με την πολιτική για έναν νέο άνθρωπο μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Κάποιος γιατί θέλει να μεταφέρει προβληματισμούς και ανησυχίες, άλλος γιατί έχει κουραστεί να κάνει διαπιστώσεις. Όσο κοινότυπο και να ακούγεται, πιστεύω πως ένας νέος άνθρωπος επιβάλλεται να ασχοληθεί με την πολιτική. Επιβάλλεται να απαιτήσει να εισακουστεί και να έχει θέση στις λήψεις των αποφάσεων.

Το θέμα είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πραγματοποιήσει, μιας και τα τελευταία χρόνια, η πολιτική δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική και αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Στις εκλογές του 2019, εκλέχθηκαν 19 βουλευτές που ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων -είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του ’80. Πολιτική δεν αποτελεί βέβαια μόνο μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πολιτική ασκεί κάποιος και από τη θέση ενός μέλους ενός συμβουλίου μιας τοπικής κοινότητας. Πολιτική ασκεί κάποιος που δεν τον αφήνουν αδιάφορο οι όποιες εξελίξεις, ενημερώνεται, συζητά και συνδιαμορφώνει απόψεις σε μια παρέα, σε μια συλλογικότητα.
Τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική επιζητά και η ίδια η κοινωνία. Μου είχαν κάνει εντύπωση τα σχόλια πολλών συμπολιτών μου κατά την προεκλογική εκστρατεία στον Νομό Έβρου. Ανεξαρτήτως ηλικίας, άκουγα συνεχώς: «Νέους ανθρώπους θέλουμε και όχι άλλα ψέματα».
Με άλλα λόγια η πολιτική είχε ταυτιστεί, τουλάχιστον στα μάτια των ανθρώπων που συνάντησα, και ήταν πολλοί, με το παλιό και με το ψέμα. Εκεί λοιπόν που πρέπει να εστιάσουμε και να δώσουμε απαντήσεις, είναι γιατί οι νέοι δε θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Πιστεύεις ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας; 

Θεωρώ πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε, και συνεχίζει να διαχειρίζεται την αντιμετώπιση της πανδημίας μιας και ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το στοίχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν ένα στοίχημα που ανέλαβε όλη η ελληνική κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, προέταξε τη ζωή και προχώρησε σε αρκετά δύσκολα και πρωτόγνωρα μέτρα. Πολύ νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χώρες, γεγονός που αποδείχτηκε σωτήριο. Σωτήριο καθώς καταφέραμε να κερδίσουμε χρόνο για την επιστήμη ώστε να παραχθούν τα εμβόλια και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Η πανδημία «τσάκισε» αρκετά υγειονομικά και οικονομικά συστήματα παγκοσμίως. Η χώρα μας με μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξε το σύστημα υγείας της χώρας και διένειμε πόρους για την ελάφρυνση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία.

Η Ελλάδα εμπιστεύτηκε την επιστημονική της κοινότητα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και όχι των πολιτικών. Αναβαθμίσαμε την πολιτική προστασία σε βαθμό που πολλές προηγμένες χώρες θα ζήλευαν και διαμορφώσαμε ένα εμβολιαστικό σχέδιο, προσφέροντας υπηρεσίες που πριν χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητο.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η πανδημία αποτέλεσε αφορμή να διανύσουμε πιο γρήγορα την απόσταση που μας χώριζε σε πολλούς τομείς με άλλες προηγμένες χώρες. (ψηφιοποίηση του δημοσίου, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση). 

Ποια είναι η άποψη σου για το κίνημα metoo και όσα συνέβησαν φέτος μετά τις καταγγελίες που ακούσαμε;
    Θαυμάζω το θάρρος και τη δύναμη των ανθρώπων, που βγήκαν είτε επώνυμα είτε όχι, κατήγγειλαν και κυρίως ανέσυραν από τη μνήμη τους τις τραυματικές καταστάσεις που βίωσαν. Η χώρα μας, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα, για χρόνια δεν είχε μεριμνήσει σε βάθος για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών όπως την αυστηροποίηση ποινών και την ίδρυση της διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός μητρώου για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ανηλίκους (για παράδειγμα προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις και προσφυγικές δομές) και ενός κώδικα δεοντολογίας για επιχειρήσεις.

Αναμφίβολα το θάρρος αυτών των ανθρώπων συνέβαλε αποφασιστικά στο να πραγματοποιηθεί ένας δημόσιος διάλογος. Σαν κίνημα πάντως το metoo θεωρώ ότι είναι ένα βασικό μέσο για την καταπολέμηση όλων αυτών των φαινομένων. Και απερίφραστα το στηρίζω.

Χρήστο, ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος για να ασχοληθεί με την πολιτική;
    Ένας νέος άνθρωπος για να ασχοληθεί με την πολιτική προφανώς πρέπει να έχει γνώσεις, διάθεση και επιμονή. Επιμονή στο να διατηρήσει τους λόγους και τις αξίες που τον έκαναν αρχικά να ασχοληθεί. Να διατηρήσει τη διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Να μη διστάζει να διεκδικεί. Να φροντίζει να κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία. Να μη θέλει απλά να ακούγεται αρεστός είτε στην κοινωνία είτε στην εκτελεστική εξουσία, αλλά να στοχεύει στο να είναι αποτελεσματικός. Η έλλειψη εμπειρίας που μπορεί ένας νέος πολιτικός να έχει, θα πρέπει να τον υποχρεώνει να φιλτράρει πολύ περισσότερο τις όποιες πληροφορίες αυτός συγκεντρώνει. Κυρίως να έχει αρχές, αγωγή και αξίες.

Τα σχόλια για την θωράκιση του Έβρου με τον νέο φράχτη είναι έντονα. Ποια η σημερινή κατάσταση;
    Ο νομός Έβρου εδώ και χρόνια έχει τραυματιστεί αρκετά με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Με τα γεγονότα με την Τουρκία και την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, το πρόβλημα της περιοχής έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
    Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, μιας και η φύλαξη των συνόρων αποτελούσε μια από τις βασικές προεκλογικές της εξαγγελίες, προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις. Έβαλε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και ως κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής διπλωματίας.

Προώθησε τη συνεργασία στρατού – αστυνομίας στη φύλαξη των συνόρων, προσέλαβε εκατοντάδες συνοριοφύλακες, νομοθέτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης χορήγησης ασύλου και φυσικά αποφασίστηκε η επέκταση και επιδιόρθωση του φράχτη. Όλες αυτές οι αποφάσεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού, που και ο πλέον δύσπιστος τις αναγνωρίζει. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ποια είναι η επιδίωξη σου ως πολιτικός, τι θα ήθελες να καταφέρεις;
    Γνωρίζοντας ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν μπορεί, και πολύ σωστά, να είναι για πάντα, επιδίωξή μου είναι να αφήσω το αποτύπωμα μου, έχοντας την αναγνώριση πως εκπροσώπησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, όπως επίσης και αυτούς που δεν με προτίμησαν.

Όπως εγώ έτσι και όλοι οι νέοι πολιτικοί πρέπει να αποτελέσουμε παράδειγμα ώστε να παρακινήσουμε τους πολίτες να ασχοληθούν πιο ενεργά με την πολιτική. Να συμμετέχουν, να προτείνουν και γιατί όχι, να αντιπαρατεθούν γόνιμα στο που θέλουμε να πάμε και ποια διαδρομή να διανύσουμε. Συμπερασματικά, θα ήθελα αυτός που θα πάρει τη σκυτάλη μετά από μένα να τα «βρει» δύσκολα στο να με ξεπεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια