GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΛΑΝΣ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ : Ο ΄΄ ΜΥΘΟΣ ΄΄ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΛ

Σήμερα, 3/6/2021 παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, θέλω να αναφερθώ στον ΄ ΄ ΘΡΥΛΟ ΄΄ του πεντάλ, στον ΄ ΄ ΜΥΘΟ ΄΄ της ποδηλασίας, τον ΛΑΝΣ ΑΡΜΣ...


Σήμερα, 3/6/2021 παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, θέλω να αναφερθώ στον ΄΄ ΘΡΥΛΟ ΄΄ του πεντάλ, στον ΄΄ ΜΥΘΟ ΄΄ της ποδηλασίας, τον ΛΑΝΣ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ.Η ζωή είναι σαν μία ρόδα, κυλάει άλλοτε με θετικές και αρνητικές τροπές… Η cyNews «εμβαθύνει» στη ζωή ενός ανθρώπου, όπου «ονειρεύτηκε» πάνω σε ένα ποδήλατο, έγινε το «σύμβολο» της ζωής νικώντας τον καρκίνο, έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κατέκτησε για επτά διαδοχικές χρονιές τον Γύρο της Γαλλίας, αλλά «ηττήθηκε» από τους προσωπικούς του «δαίμονες», από το ίδιο του το πάθος, καθώς ο Λανς Άρμστρονγκ επέλεξε την νίκη με κάθε κόστος.

18 Σεπτεμβρίου 1971. Σε μία κωμόπολη του Τέξας γεννιέται ο Λανς Έντουαρντ Γκούντερσον από τους Νορβηγικής καταγωγής γονείς Έντι Τσαρλς Γκούντερσον και Λίντα Γκέιλ Μούνεϊχαμ. Ωστόσο 24 μήνες αργότερα, η μητέρα του μετακομίζει από την κωμόπολη Πλάνο σε ένα προάστιο του Ντάλας λόγω του διαζυγίου με τον άντρα της και την επόμενη χρονιά παντρεύεται ξανά. Πλέον ο μικρός Λανς αλλάζει επίθετο και το ονοματεπώνυμο που θα τον συνοδεύσει στην υπόλοιπη ζωή του είναι αυτό του Λανς Άρμστρονγκ.

Ο νεαρός Λανς από τα εφηβικά του χρόνια αρχίζει να αθλείται σε καθημερινό βαθμό, τρέχει μεγάλες αποστάσεις, κολυμπάει για αρκετές ώρες και δείχνει πως οι αντοχές του ξεπερνάνε αυτές της ηλικίας του. Έτσι, δεν θα αργήσει να γίνει αθλητής τριάθλου (Κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο). Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά όταν ανακηρύσσεται το 1989 και το 1990 πρωταθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ωστόσο, το αγώνισμα το οποίο τον βοηθούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα και αυτό που του ανέβαζε διαρκώς την αδρεναλίνη ήταν η ποδηλασία. Ο αέρας που «χτύπαγε» το πρόσωπό του και η ταχύτητα που δημιουργούσαν τα ίδια του τα πόδια επάνω στα πετάλια είχαν «κερδίσει» ολοκληρωτικά τον ψυχισμό του Άρμστρονγκ! Οι επιδόσεις του με το ποδήλατο και το πάθος του γι’αυτό, έφεραν την πρόσκληση-πρόκληση να συμμετάσχει σε προπονήσεις της χώρας του. Ο Λανς δεν σκέφτηκε πολύ και αποφάσισε να αφήσει το σχολείο και να βρεθεί στις προπονήσεις, δείχνοντας έτσι τα πρώτα «σημάδια» για αυτό που επιθυμούσε… τη δόξα και την διάκριση! Ο Άρμστρονγκ βρέθηκε στις προπονήσεις, είδε από κοντά τους καλύτερους ποδηλάτες της χώρας και την επόμενη χρονιά ευρισκόμενος στην αποστολή των Η.Π.Α κατέκτησε την 11η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών σε ηλικία 19 ετών!

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης όπου αν και συγκαταλέγονταν στα φαβορί τερμάτισε στην 14η θέση, ωστόσο, είχε εδραιωθεί στους καλύτερους και ανερχόμενους ποδηλάτες της γενιάς του με αποτέλεσμα να ενταχθεί στην ομάδα της Μοτορόλα. Οι κόποι του απέδωσαν «καρπούς» και το 1993 έγινε ο νεότερος ποδηλάτης της ιστορίας όπου στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής!

1995.Ο Λανς Άρμστρονγκ πραγματοποιεί το όνειρο κάθε ποδηλάτη. Ο Γύρος της Γαλλίας η αλλιώς Tour de France υποδέχεται τον Αμερικανό αθλητή… Ποδηλάτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε μια διαδρομή η οποία υπερβαίνει τα 4.000 χιλιόμετρα! Η διαδρομή χωρίζεται σε 20 Εταπ. Το κάθε Ετάπ είναι αυτόνομη κούρσα. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει κερδίσει τα περισσότερα. Ο Λανς Άρμστρονγκ κέρδισε ένα Ετάπ, αλλά εγκατέλειψε μετά από 3.200 χιλιόμετρα αγώνα…

Ίσως αυτή η ήττα πείσμωσε ακόμα περισσότερο τον Αμερικανό, όπου συνέχισε να κερδίζει αγώνες και να διατηρείται πάντα στο top 10 της Παγκόσμιας Κατάταξης μέχρι που τον Οκτώβριο του 1996 η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε σοκαρισμένη τα δυσάρεστα νέα. Σε ηλικία 25 χρονών ο Λανς Άρμστρονγκ διαγνώσθηκε με καρκίνο στους όρχεις ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες, στους πνεύμονες και είχε βρεθεί και όγκος στο κεφάλι του αθλητή.

Ο Αμερικανός ποδηλάτης έπρεπε να ξεχάσει την πρωταθληματική του ζωή, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μοιρασμένες. Ο Άρμστρονγκ απεχθάνονταν την ήττα και ήταν αποφασισμένος να νικήσει και σε αυτή τη μάχη που θα έδινε. Αφαίρεσε τους όρχεις, έκανε δύσκολες επιθετικές χημειοθεραπείες και τελικά  μετά σχεδόν από ένα χρόνο ο Άρμστρονγκ ήταν νικητής της ζωής! Ο Λανς έγινε από πρωταθλητής της ποδηλασίας το σύμβολο της θέλησης για ζωή, έγινε ο «λαμπαδηδρόμος» του ανθρώπου κατά του καρκίνου.

Δημιουργήθηκε το Lance Armstrong Foundation το οποίο χρηματοδοτούσε επιζώντες από την νόσο, ενώ το 2004 σε συνεργασία με τη Nike παρουσιάστηκε το κίτρινο βραχιόλι με την ονομασία «Live Strong». Σχεδόν όλοι οι αθλητές φορούσαν το βραχιόλι ανεξαρτήτου αγωνίσματος, ενώ με μόλις 1 ευρώ ο κάθε άνθρωπος μπορούσε να το αποκτήσει, και εκτός από χρηματική βοήθεια στο ίδρυμα, έδινε το δικό του μήνυμα και τη συμπαράσταση στους συνανθρώπους του. Πλέον, ο Αμερικανός πρωταθλητής της ζωής αλλά και της ποδηλασίας, είχε γίνει πρότυπο θέλησης, πηγή έμπνευσης και αγώνα για την τελική νίκη στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Ωστόσο, ο Λανς όχι μόνο δεν σκέφτηκε να σταματήσει τον πρωταθλητισμό, αλλά επανήλθε ακόμα δυνατότερος! Το 1998 επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και αυτό που κατάφερε ήταν ένα ανθρώπινο θαύμα! Από το 1999 μέχρι το 2005 πανηγύρισε 7 διαδοχικές κατακτήσεις του Γύρου Γαλλίας, ξεπερνώντας τους πάντες και μπαίνοντας πλέον στο πάνθεον των «αστέρων» της ποδηλασίας. Ένα μήνα αργότερα ανακοίνωσε το τέλος της μοναδικής του καριέρας. «Ανακοινώνω την απόφαση μου να αποχωρήσω από την ενεργό δράση, για να αφιερώσω τον εαυτό μου και το χρόνο μου στην οικογένεια μου, στον αγώνα κατά του καρκίνου και στο ίδρυμα μου». Ωστόσο, το 2009 αγωνίστηκε ξανά στον γύρο της Γαλλίας για να βοηθήσει τις αντικαρκινικές οργανώσεις τις οποίες υποστήριζε. Τελικά κατετάγη τρίτος, αλλά σε όλον την συνείδηση ήταν ένας μοναδικός αθλητής πρότυπο για κάθε άνθρωπο. Ίσως όχι για όλους… Ο Αμερικανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δεν ήθελε να σκέφτεται τη λέξη ήττα. Ήθελε πάντα να κερδίζει και αυτό αποδείχθηκε πως ήταν το μεγαλύτερό του πάθος. Ένα πάθος που «υπερκάλυπτε» το νόημα για ζωή που έδινε σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Με τις διαδοχικές νίκες του στον Γύρο της Γαλλίας και τις εξωφρενικές επιδόσεις του, αρκετοί άρχιζαν να σιγοψιθυρίζουν πως ο Αμερικανός χρησιμοποιούσε αθέμητα μέσα για να κερδίζει… «Ποιός ο Λανς Άρμστρονγκ;» αναρωτιόντουσαν πολλοί. Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπερνούσε κατά πολύ την πραγματική ιστορία του Πρωταθλητή…

Το 2012 ήταν ανεπτυγμένη η θεωρία σε παγκόσμιο επίπεδο πως ο κόσμος θα καταστρέφονταν βάσει των υπολογισμών των Μάγια όπου ολοκληρώνονταν το ημερολόγιό τους. Αυτό δεν συνέβη, αλλά στην ιστορία του Λανς Άρμστρονγκ επαληθεύτηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η Διεθνής Επιτροπή Ποδηλασίας βασιζόμενη σε δεκάδες καταθέσεις, μαρτυρίες και στοιχεία, αφαίρεσε όλες τις νίκες του Γύρου της Γαλλίας, καθώς ο Άρμστρονγκ ήταν σε όλες ντοπαρισμένος, ενώ του απαγορεύθηκε εφόρου ζωής να αγωνιστεί ξανά ως ποδηλάτης.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν ικανά να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών! Η ομάδα του Άρμστρονγκ σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο είχαν δημιουργήσει το πιο εξελιγμένο σύστημα ντόπινγκ της ιστορίας! Το πόρισμα της USADA της Αμερικανικής Ένωσης ενάντια στο ντόπινγκ ήταν συγκλονιστικό. Ο Αμερικανός αθλητής προκειμένου να βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή του Γύρου της Γαλλίας, είχε οδηγηθεί στη χρήση ερυθροποιητήνης (EPO), τεστοστερόνης, ενώ το σημείο που άφησε άναυδους τους ανθρώπους που διεξήγαγαν την έρευνα, ήταν οι μεταγγίσεις αίματος που έκανε προκειμένου να μην γίνεται ανιχνεύσιμος και να περνάει σαν «καθαρός» τους ελέγχους για ντόπινγκ. Ωστόσο, η έκθεση συνέχιζε και παρουσίαζε έναν άνθρωπο ο οποίος απαιτούσε να ντοπάρονται και οι συμπαίκτες του, προκειμένου να τον υποστηρίζουν στον στόχο που είχε θέσει. Στην ομάδα που είχε δημιουργήσει βρισκόντουσαν γιατροί ντόπινγκ, και έμποροι οι οποίοι προμήθευαν παράνομες ουσίες.

Το πόρισμα με περισσότερες από 1.000 σελίδες παρουσίαζε την σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπου που ήταν διατεθειμένος να αλλάζει το ίδιο του το αίμα για να φτάνει στις νίκες. Ενός αθλητή ο οποίος από αθλητικό πρότυπο, από πρότυπο ζωής, έγινε ένας άνθρωπος νικημένος από το πάθος της ματαιοδοξίας του.

Η πρώτη αντίδραση του Άρμστρονγκ ήταν αρνητική -όπως συνήθιζε να κάνει πάντα στις φήμες που ακούγονταν κατά την διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας- , ωστόσο τον Ιανουάριο του 2013 παραχώρησε συνέντευξη την παρουσιάστρια Όπρα Γουΐνφρεϊ και τα όσα δήλωσε ήταν σοκαριστικά. «Πήρες ποτέ απαγορευμένες ουσίες για να ενισχύσεις την απόδοσή σου»; -«Ναι». «Η EPO ήταν μία από αυτές τις απαγορευμένες ουσίες»; -«Ναι». «Έκανες ποτέ ενέσεις ή μεταγγίσεις αίματος για να ενισχύσεις την απόδοσή σου»; -«Ναι». «Χρησιμοποίησες ποτέ απαγορευμένες ουσίες, όπως τεστοστερόνη, κορτιζόνη, αυξητική ορμόνη»; -«Ναι». «Και στις επτά νίκες στα Tour de France πήρες απαγορευμένες ουσίες»; -«Ναι».

Με μόνο μία λέξη, όσα ο Λανς Άρμστρονγκ είχε «χτίσει» «γκρεμίστηκαν». Από «φύλακας άγγελος» αξιών, όπως η πίστη, η θέληση για ζωή, το πρότυπο ενός αγωνιστή, έγινε ο «έκπτωτος άγγελος» όπου για να φτάσει στη νίκη, χρησιμοποίησε οποιοδήποτε μέσο διέθετε χωρίς να υπολογίζει εκείνη τη στιγμή το οποιοδήποτε κόστος…Πλέον, στη λίστα με τους νικητές του Γύρου της Γαλλίας, εκεί που δέσποζε το όνομά του από το 1999 έως και το 2005 υπάρχει ένα κενό το οποίο ήρθε να «σκεπάσει» τα όσα «σκοτεινά» διαδραματίστηκαν για την «κορυφή» του μεγαλύτερου αγώνα στην ιστορία της ποδηλασίας… Ο Άρμστρονγκ θέλησε να «βελτιώσει» την φύση του, αλλά στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα «θαύμα», προκάλεσε την «έκπτωσή» του ηττημένος από το «συστατικό» που έψαχνε με κάθε τρόπο, την ίδια την νίκη…

Πηγή: Χρήστος Δάβος (αθλητικός συντάκτης cyNews)

Στέλιος Αρσενίο
υ

Δεν υπάρχουν σχόλια