GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μπορεί άραγε η Τουρκία του Ερντογάν να ηγηθεί της Παγκόσμιας Κοινότητας Μουσουλμάνων (Ummah);

  *Του Έρντι Οζτουρκ 

 

*Του Έρντι Οζτουρκ 

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν ενεργή και αρκετά ενδιαφέρουσα  κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ωστόσο έχει πλέον μετατραπεί σε μια πολιτική αντιδραστική και επιθετική, σύμφωνα με τον Έρντι Οζτούρκ, αναπληρωτή καθηγητή στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Coventry
 
Υπό τον ισχυρό πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία χάραξε μια πρωτοφανή στρατηγική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες». Ωστόσο, αυτή η αισιόδοξη πολιτική αντιμετώπιζε όλο και περισσότερες δυσκολίες στον απόηχο της «Αραβικής Άνοιξης», η οποία είδε την Άγκυρα να στηρίζει όλο και περισσότερο τις πολιτικές ομάδες που συνδέονται με την κοινότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων σε ολόκληρη την περιοχή, προς οργή άλλων εθνικών κυβερνήσεων.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή Turkish Currents της εφημερίδας Ahval, ο Οζτούρκ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, όπου η Τουρκία στήριξε την κυβέρνηση της Χαμάς και πήρε σθεναρή θέση κατά των ισραηλινών ενεργειών στη λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στη Γάζα, από τη στιγμή που οι εντάσεις σχετικά με τις προθέσεις εκτοπισμού παλαιστινιακών οικογενειών από τη γειτονιά Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέληξαν σε ενέργειες βίας στις 8 Μαΐου. 

Λαϊκές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία καταδίκασαν την ενέργεια του Ισραήλ, όπως και οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης. «Καταδικάζουμε πάντα επιθέσεις όπως αυτή, ωστόσο η ούμα περιμένει από εμάς να προχωρήσουμε», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η ούμα αναφέρεται στην έννοια μιας κοινής μουσουλμανικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Και σε σύγκριση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, η Τουρκία, κρατώντας μια πιο τολμηρή στάση για το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνη, επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ηγέτης των Μουσουλμάνων διεθνώς, δήλωσε ο Οζτούρκ.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει επίσης επιδιώξει μια προσέγγιση με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, μέρος μιας ευρύτερης επανα – θεώρησης σχέσεων με αρκετούς βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν κάποτε στενοί εταίροι και διατηρούν σημαντικές οικονομικές σχέσεις παρά τις αυξανόμενες πολιτικές διαφορές υπό την κυβέρνηση ΑΚΡ.

Συνεπώς, οι αναφορές της Τουρκίας στην ούμα ήταν απίθανο να μην περιοριστούν μόνο στη ρητορική, καθώς ο στόχος της ηγεσίας του παγκόσμιου Μουσουλμανικού πληθυσμού δεν ήταν ρεαλιστικός στη σύγχρονη εποχή, δήλωσε ο Οζτούρκ.

Πριν το ΑΚΡ, η τουρκική εξωτερική πολιτική βασιζόταν σε στρατηγική ισορροπίας δυνάμεων, με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ τη δεκαετία του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ο Οζτούρκ.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, ο Οζάλ επεδίωξε να καταφέρει η Τουρκία να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο σε διεθνή ζητήματα, τάση η οποία αρχικά συνεχίστηκε από το ΑΚΡ. 

Ωστόσο, ο Οζτούρκ ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πραγματοποιείται τώρα σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες στην Άγκυρα, χωρίς μεγάλο υπολογισμό ή ανάλυση κόστους – οφέλους.

Οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ο ηγέτης του Μουσουλμανικού κόσμου, ωστόσο αυτό δεν τους επιτρέπει να κρατήσουν την επιρροή τους αλλού, πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια