Tο δημοφιλέστερο αναρριχώμενο, το πρώτο που σκεφτόμαστε για κάθε σημείο που χρειάζεται να "γεμίσουμε" με πράσινο σε μάντρες, φράχτ...
Tο δημοφιλέστερο αναρριχώμενο, το πρώτο που σκεφτόμαστε για κάθε σημείο που χρειάζεται να "γεμίσουμε" με πράσινο σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες. Τα αστεροειδή λευκά ή ροζ λουλούδια του και το πυκνό γυαλιστερό του φύλωμμα το κάνουν ένα από τα πιο όμορφα φυτά για μπαλκόνι ή κήπο, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδανική επιλογή ακόμη και αν έχετε ελάχιστη εμπειρία στην κηπουρική αφού οι φροντίδες που απαιτεί δεν είναι παρά οι στοιχειώδεις σε ό,τι αφορά πότισμα, λίπανση, κλάδεμα.
Χρειάζεται άπλετο φως γι΄αυτό και επιλέξτε να το τοποθετήσετε σε ιδιαίτερα ηλιόλουστα ή ελαφρά σκιερά κάποιες ώρες της ημέρας σημεία και όσο πιο προστατευμένο από τους βοριάδες.
Παρ΄όλο που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό η διαρκής ταλαιπωρία από έντονο αέρα όπως και το λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη φως μειώνουν αισθητά την ανθοφορία του.
Ανθίζει από την αρχή της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα και σαν αναρριχώμενο μπορεί να φτάσει ως και τα δέκα μέτρα ύψος.
Όμως μικρά φυτά σε γλάστρες ή κρεμαστά δοχεία φύτευσης μπορούν να παραμείνουν και σε μορφή θάμνου, αν τα κλαδεύεται τακτικά, για να διατηρήσουν το μέγεθος-σχήμα που επιθυμείτε.
Αν το φυτέψετε με σκοπό να καλύψει σημεία σε μάντρες, κάγκελα κλπ και επειδή όπως όλα τα φυτά θα αναπτυχθεί με προσανατολισμό "αναζητώντας" το ηλιακό φως, φροντίστε να είναι τοποθετημένο σε ιδιαίτερα ηλιόλουστο και ακάλυπτο σημείο διαφορετικά αναπτυσσόμενο θα καλύψει την μία μόνο πλευρά της μάντρας αφήνοντας την πιο σκιερή ακάλυπτη και πριν την απευθείας φύτευσή του στο έδαφος βεβαιωθείτε για το σημείο που θέλετε να το τοποθετήσετε, αφού οι βλαστοί ξυλοποιούνται με την πάροδο των χρόνων και είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινήσετε-μεταφυτεύσετε ένα ήδη αναπτυγμένο γιασεμί.
Το κλάδεμά του γίνεται αρχές του χειμώνα μετά το τέλος της ανθοφορίας του ή/και στην αρχή της άνοιξης με κύριο στόχο το "καθάρισμα" από ξερά κλαδιά - φύλλα και την διατήρηση του σχήματος.
Οι ανάγκες του σε λίπανση είναι οι τυπικές ανάγκες κάθε ανθοφόρου. Κάθε 15-20 ημέρες κατά την περίοδο ανθοφορίας ένα κοινό κοκκώδες ή σε υγρή μορφή λίπασμα γενικής χρήσης θα δυναμώσει το φυτό σας, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιείστε λίπασμα κάθε 30-40 ημέρες και αυτό μόνο σε μικρά ή ασθενή φυτά.
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του θα χρειαστεί στήριξη που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα μαλακά δεσίματα γιατί οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στο σπάσιμο, ενώ σε ότι αφορά τις ανάγκες του σε νερό το γιασεμί είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν ανήκει στα φυτά που θα "μαραζώσουν" σε λίγες μέρες αν στερηθούν το πότισμα.
Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά τα φυτά σε γλάστρα χρειάζονται αρκετό νερό, κάθε 2-3 ημέρες ανάλογα και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν, ενώ και το κατάβρεγμα των φύλλων, τις πολύ πρωινές ώρες ή μετά την δύση του ηλίου, θα αυξήσει την υγρασία που έχουν ανάγκη και θα τα καθαρίσει από την σκόνη για να διατηρείται η όμορφη γυαλιστερή τους όψη.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αναρριχώμενα πυκνής ανάπτυξης αν και γενικά πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό και στις ασθένειες φυτό, ο τετράνυχος βρίσκει συχνά ...καταφύγιο στο φύλλωμα του γιασεμιού.
Θα τον αναγνωρίσετε αν παρατηρήσετε τα φρέσκα κλαδιά στις κορυφές τους ή τα λουλούδια να κολλάνε μεταξύ τους από έναν πολύ λεπτό ιστό που μοιάζει με αυτόν της αράχνης.
Αν και μπορείτε να ψεκάσετε προληπτικά κάθε 10-15 μέρες με το κλασσικό οικολογικό σκεύασμα γενικής χρήσης για συνήθεις ασθένειες όλων των φυτών, που θα φτιάξετε με 2 μέρη νερό - 1 μέρος οινόπνευμα και 1-2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων, σε περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής του φυτού προμηθευτείτε από ένα φυτώριο ή κατάστημα γεωπονικών ειδών ένα ειδικό σκεύασμα.
Πηγή : Soulouposeto
Στέλιος Αρσενίου
Δεν υπάρχουν σχόλια