GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΟΧΙ στα ωράρια-λάστιχο – Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

Σήμερα δεκάδες συνάδελφοι-συναδέλφισσές μας που εργάζονται στα μαγαζιά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στην Ξάνθη, χάσανε την Κυριακή τους γι...

Σήμερα δεκάδες συνάδελφοι-συναδέλφισσές μας που εργάζονται στα μαγαζιά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στην Ξάνθη, χάσανε την Κυριακή τους γιατί έτσι ήθελε η μεγαλοεργοδοσία τους.

Παρασκευή μεσημέρι, μάθανε ότι θα δουλέψουν αυτή την Κυριακή αλλά και την επόμενη, αφού με υπουργική απόφαση αποφασίστηκε το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στις 16 και 23 Μάη! Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να φέρουμε και πάπλωμα και κουβέρτες στη δουλειά και να το πηγαίνουμε σερί… Το «προαιρετικό» είναι αρχή της μονιμότητας!

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν πικρή πείρα

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης. Η κυβέρνηση του Σύριζα  ήταν αυτή που θέσπισε το νόμο που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη, ενώ η ΝΔ με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο. Και φυσικά, δεν έμειναν εκεί: Αποφάσεις για επέκταση του ανοίγματος των Κυριακών (από 7 σε 10). «Έκτακτες» καταστάσεις, όπως Black Friday και «Λευκές Νύχτες», αξιοποιώντας τους εμπορικούς συλλόγους της πόλης. Όταν θέλουν να μας μαυρίσουν τη ζωή, είναι εφευρετικότατοι…

Όλη η ζωή των εργαζομένων στο στόχαστρο!
Η υπουργική απόφαση δεν ήρθε καθόλου «έκτακτα». Υπάρχουν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν τον τόνο της πλήρους απελευθέρωσης των ωραρίων. Πάνω σε αυτές και στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας πάτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Η ίδια η πανδημία έγινε «χρυσή ευκαιρία» για να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτήν την κατεύθυνση. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση δίνει το ρυθμό για τις ανατροπές του αιώνα, είναι ανοιχτή κήρυξη πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους. Προσπαθεί να επιβάλλει εκκωφαντική σιωπή στους χώρους δουλειάς, χτυπώντας κι άλλο τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Να σημάνει παντού συναγερμός!

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα!

Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ώρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στον κλάδο να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια