GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου στην Κομοτηνή: Στις νέες διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Τουρκία βασίζεται η ΔΕΗ

Οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Τουρκία ενδέχεται να κρίνουν τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 665 μεγαβά...

Οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Τουρκία ενδέχεται να κρίνουν τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 665 μεγαβάτ που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω επένδυση έλαβε ήδη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ και στόχος είναι η λειτουργία της την 31.12.2024.

Όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν πέντε διαφορετικά επενδυτικά σχέδια για νέες μονάδες αερίου, με συνολική ισχύ 3,2 γιγαβάτ, εκ των οποίων η μια, του ομίλου Μυτιληναίου, κατασκευάζεται ήδη.

Σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στη Βουλή από τη ΡΑΕ, το ΕΣΕΚ προβλέπει μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος φυσικού αερίου στη χώρα μας από τα 5.2GW μονάδων ΦΑ το 2020 στα 6.9 GW μέχρι το 2025, δηλαδή αύξηση κατά 1,7 GW.

Συνεπώς, η ΡΑΕ κρίνει ότι δεν δύναται να υλοποιηθεί η κατασκευή όλων των μονάδων και οι κανόνες της αγοράς είναι αυτοί που θα επιτρέψουν την είσοδο κάποιων εξ αυτών των επιχειρήσεων, βάσει της αξιολόγησης κάθε επενδυτή για την οικονομική και χρηματοδοτική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του.

Ειδικά για την σχεδιαζόμενη Μονάδα της ΔΕΗ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2021-2030, οποίο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τη ΡΑΕ, περιλαμβάνει έργα ενίσχυσης του συστήματος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και των διασυνδέσεων του συστήματος της περιοχής με τα νησιά του Β. Αιγαίου, την Βουλγαρία και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα θα συμβάλουν σημαντικά στη λήψη της επενδυτικής απόφασης εκ μέρους της ΔΕΗ:

1. Ενίσχυση του Συστήματος 400 kV στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης


Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας Γ.Μ. 400 kV μονού κυκλώματος (τύπου ´´´) ΚΥΤ Φιλίππων – ΚΥΤ Ν. Σάντας συνολικού μήκους 140 km περίπου.

Η επιπρόσθετη ενίσχυση της σύνδεσης του ΚΥΤ Ν. Σάντας με το Σύστημα 400 kV συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εξής στόχων:

• Της ενίσχυσης του Ελληνικού Συστήματος στο ανατολικό σύνορο, περιοχή στην οποία το Σύστημα των 400 kV είναι αραιό και η σύνδεση με το μεγάλης έκτασης Σύστημα της Τουρκίας είναι σχετικά ασθενής. Αυτή η ενίσχυση αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση μελλοντικών διασυνδετικών γραμμών ανάμεσα στο Ελληνικό Σύστημα και εκείνα της Τουρκίας και της Βουλγαρίας με τελικό στόχο την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των Συστημάτων στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής.

• Της αύξησης της ικανότητας απομάστευσης της παραγωγής από αιολικά πάρκα ή/και συμβατικές μονάδες στην περιοχή της Θράκης.

• Την ισχυροποίηση του κόμβου της Νέας Σάντας που θα αποτελέσει ένα εκ των σημείων σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

2. Δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια διασυνδετική Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East 1. Η γραμμή θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA και θα έχει συνολικό μήκος 151 km περίπου, από τα οποία 30 km περίπου ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια και 121 km περίπου στη Βουλγαρική Επικράτεια.

Η νέα διασυνδετική γραμμή 400 kV Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται πλέον να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα εντός του 2022 από την αρχικά προβλεπόμενη ένταξη του στις αρχές του 2023.

3. Δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας (υπό μελέτη)
Έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD & TEIAS) με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων για την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και το Τουρκικό Σύστημα για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς στα σύνορα ΕλλάδαςΤουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ ανέφερε σε σχετικό έγγραφο ότι προχωρά με τις απαραίτητες μελέτες για τη νέα μονάδα της Κομοτηνής και η οριστική απόφαση θα ληφθεί αφού συνεκτιμηθεί το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και η πορεία της αγοράς μετά την εφαρμογή του target model.

πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια