GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η χρυσή εποχή των σχέσεων Τουρκίας – Ιράν φτάνει στο τέλος της

Η χρυσή εποχή των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν φαίνεται να αποτελεί παρελθόν, δήλωσε ο Vahid Yücesoy, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστή...

Η χρυσή εποχή των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν φαίνεται να αποτελεί παρελθόν, δήλωσε ο Vahid Yücesoy, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, εστιάζοντας στα συμφέροντα του Ιράν και της Τουρκίας..

«Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Άγκυρα και η Τεχεράνη βρίσκονται σε “αντικρουόμενα συμφέροντα”, δήλωσε ο Yücesoy στη Νερβάνα Μαχμούντ, οικοδέσποινα του διαδικτυακού προγράμματος «Turkish Trends» της εφημερίδας Ahval.  

Ως οι δύο μη αραβικές χώρες της περιοχής, η Τουρκία και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε διαμάχη επικράτησης για την ηγεσία στη Μέση Ανατολή

Οι διαφορές του Ιράν και της Τουρκίας σχετικά με την ασκούμενη στην περιοχή  πολιτική πιο έντονα υπαρκτές στη Συρία, όπου η Άγκυρα στηρίζει την αντιπολίτευση της Συρίας σε έναν εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασάντ, παρέχοντας παραστρατιωτικές δυνάμεις, χρηματοδότηση και στρατιωτική τεχνογνωσία.

Οι δεσμοί μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων και επί μακροχρόνιο διάστημα  αντιπάλων της περιοχής, της Τουρκίας και του Ιράν,  άρχισαν να βελτιώνονται το 2016, όταν οι γειτονικές χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία της Αστάνα μαζί με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τις συγκρούσεις στη Συρία.

Τον Ιούνιο του 2020, όταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif επισκέφθηκε την Άγκυρα, συμφώνησε ότι το Ιράν θα στήριζε την πλευρά της Τουρκίας στη λιβυκή σύγκρουση και, σε αντάλλαγμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τον Μάιο του 2018, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε βαριές κυρώσεις στο Ιράν.  Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το Ιράν εργάζεται για την απόκτηση πυρηνικών πυραύλων, ισχυρισμός που αρνείται το Ιράν.

 «Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για τους Ιρανούς, καθώς είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα», δήλωσε ο Yücesoy, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο, εκατομμύρια Ιρανοί επισκέπτονται την Τουρκία».

«Εκτός από όλους εκείνους οι οποίοι είναι επισκέπτες στη χώρα, υπάρχουν πολλοί Ιρανοί που επενδύουν επιχειρηματικά στην Τουρκία, συμμετέχοντας στο χρηματο-οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο «πουλάει» την τουρκική υπηκοότητα με αντάλλαγμα επενδύσεις αξίας 250.000 δολαρίων»,  ανέφερε.

 «Οι Ιρανοί, συνήθως αγοράζοντας ακίνητα στη χώρα, αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των συμμετεχόντων του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη Μέση Ανατολή»,  δήλωσε ο Yücesoy.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία από τις μεθόδους της κυβέρνησης Ερντογάν, ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια για την τουρκική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα.  

 «Τα χρηματικά ποσά τελικώς φτάνουν στην Τουρκία με ανεπίσημους τρόπους, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, όμως εφόσον κάτι τέτοιο συμβάλλει στην βελτίωση της οικονομίας της χώρας, οι τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν τα στραβά μάτια», αναφέρει ο αναλυτής.

Ο Yücesoy επίσης αναφέρει πως καθώς οι Ιρανοί μπορούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία χωρίς βίζα, η χώρα παραμένει διάσημος προορισμός για πολλούς Ιρανούς πρόσφυγες (από πολιτικούς κρατούμενους έως αντιφρονούντες ή ακτιβιστές ΛΟΑΤ), καθώς και για πολλούς πολίτες, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το Ιρανικό καθεστώς.  

«Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από αυτούς τους αντιφρονούντες δολοφονούνται στην Τουρκία και κάποιοι έχουν σταλεί πίσω στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι η ζωή τους κινδυνεύει και εκεί», ανέφερε.

Από το 2016 έχουν αυξηθεί οι απαγωγές, οι απελάσεις και οι δολοφονίες Ιρανών ακτιβιστών στην Τουρκία.

Ο Yücesoy αναφέρθηκε στη σύλληψη Ιρανού διπλωμάτη στην Τουρκία, αναφέροντας ότι προκάλεσε τριβές στις διμερείς σχέσεις.

Τον Φεβρουάριο, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Mohammad Reza Naserzadeh, εργαζόμενος στο προξενείο του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Υπουργείου άμυνας Masoud Molavi Vardanjani στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2019.

*Επιμέλεια: Μεταφραστικό Τμήμα Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια