GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σε Ξάνθη και Διδυμότειχο σήμερα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Την πόλη της Ξάνθης και στη συνέχεια το Διδυμότειχο, όπου θα ενημερωθεί για τις εργασίες αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζήτ, που υπέστη σοβαρέ...

Την πόλη της Ξάνθης και στη συνέχεια το Διδυμότειχο, όπου θα ενημερωθεί για τις εργασίες αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζήτ, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του 2017, θα επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος αξιωματούχος Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Η επίσκεψη στο τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται συμβολική κίνηση που στόχο έχει να παρουσιάσει το αμείωτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη διάσωση και ανάδειξη της οθωμανικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

Μετά το Διδυμότειχο ο Κιράν και η συνοδεία του θα επιστρέψουν οδικώς στην Τουρκία, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων.

Υπενθυμίζεται ότι o τούρκος αξιωματούχος, ήρθε στην Ελλάδα με εντολή Ερντογάν και έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και επίσης το Γενί Τζαμί, και άλλα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς» και όπως είπε «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Η απάντηση της Αθήνας
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσκεψη στην Κομοτηνή
Από την πόλη της Κομοτηνής, όπου έφτασε νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησε την ιδιωτική επίσκεψή του στην Θράκη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Φτάνοντας στην πόλη κατευθύνθηκε στο εκεί τουρκικό προξενείο όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής, κ. Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Σε δήλωσή του μπροστά στο προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια