GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκία: Οι φήμες σχέσεων κράτους και μαφίας αναβιώνουν μνήμες…

Μια σειρά από αποκαλυπτικά βίντεο καταδικασμένου Αρχηγού της Τουρκικής μαφίας πυροδότησε φήμες ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ενδέχεται να συν...

Μια σειρά από αποκαλυπτικά βίντεο καταδικασμένου Αρχηγού της Τουρκικής μαφίας πυροδότησε φήμες ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ενδέχεται να συνεργάζεται με τη μαφία πιο στενά από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό.

Οι τελευταίες φήμες πυροδοτήθηκαν από τους ισχυρισμούς του υψηλόβαθμου αρχηγού της Τουρκικής μαφίας Σεντάτ Πεκέρ. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο κανάλι του στο Youtube την Κυριακή, ο Πεκέρ απαρίθμησε τρανταχτούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων και της σωματικής επίθεσης των ανδρών του σε πολιτικό επικριτή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι βοήθησε στη συγκάλυψη δολοφονίας, την οποία διέπραξε νυν μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τόλγκα Αγάρ, εξ ονόματος του πατέρα του, Μεχμέτ Αγάρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας.  

Γνωστός ως μαφιόζος που απέκτησε τη φήμη του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ο Πεκέρ καταζητείται από τις τουρκικές αρχές. Ισχυρίζεται ότι διαμένει επί του παρόντος στο Ντουμπάι, και σε προηγούμενο του βίντεο ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε στείλει πράκτορες για να τον απαγάγουν.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι άμεσα επαληθεύσιμοι, ωστόσο ξυπνούν μνήμες του τελευταίου μεγάλου επεισοδίου, μέσω του οποίου αποκαλύφθηκαν  οι δεσμοί της τουρκικής κυβέρνησης και της μαφίας, το σκάνδαλο Σουσουρλούκ του 1996. Μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή τόσο κυβερνητικών προσωπικοτήτων όσο και  ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος, έγινε ευρέως γνωστό ότι το κράτος συνεργαζόταν ενεργά με μαφιόζους, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Το σκάνδαλο προκάλεσε αμηχανία στην τότε κυβέρνηση του Νετσμεττίν Ερμπακάν και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε υπουργού Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ.

Ο Δρ. Ryan Gingeras, ειδικός σε θέματα του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος στη Μεταπτυχιακή Ναυτική Σχολή (NPS) στο Μοντερέι της Καλιφόρνια, προειδοποιεί ότι οι ισχυρισμοί του Πεκέρ πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ προσεκτικά. Αντιθέτως μάλιστα, αναφέρει ότι ο Πεκέρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εγκατέλειψε το οργανωμένο έγκλημα και σήμερα είναι ένας  νόμιμος επιχειρηματίας, ενδέχεται να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις δραστηριότητές του.

« Θεωρώ ότι ο τρόπος δράσης του είναι να  απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης, να κατευθύνει μεγάλο ποσοστό της προσοχής μακριά από εκείνον αλλά προς τους υπόλοιπους και ιδιαιτέρως προς ανθρώπους των πολιτικών κύκλων.» δήλωσε ο Gingeras στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval News σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Το αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ή όχι έγκυροι, είναι πραγματικά δύσκολο να το πούμε».  

«Ο Πεκέρ», σημειώνει ο Gingeras, «δεν είναι o πιο αξιόπιστος αφηγητής όταν πρόκειται για την αλήθεια.» Ο μαφιόζος είναι γνωστός για την καυχησιολογία του και τον τρόπο του να δημοσιοποιεί όλα όσα ισχυρίζεται ότι γνωρίζει εκ των έσω για τις μηχανορραφίες της κυβέρνησης, γεγονός που οδηγεί τον Gingeras να αναφέρεται σε εκείνον ως «άνθρωπο των μέσων ενημέρωσης».

Συγκεκριμένα, ο Gingeras επισημαίνει ότι ο Πεκέρ είναι ο «πιο ηχηρός – έντονος» μάρτυρας της υπόθεσης  Ergenekon, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε το 2008. Προσθέτει ότι μερικοί από τους ισχυρισμούς του Πεκέρ κατά τη διάρκεια της δίκης τότε, σήμερα αντικατοπτρίζονται στις πιο πρόσφατες κατηγορίες του εναντίον Τούρκων αξιωματούχων.

Αν και ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να διαψευστούν, τα σχόλια του Πεκέρ προκάλεσαν την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία των βίντεο του Πεκέρ, το υπουργείο τον χαρακτήρισε και τον απέρριψε ως εγκληματία, ο οποίος δρα εναντίον του κράτους.

«Οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες οι οποίες ακούγονται από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώσω ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό, θεωρούνται ως νέα δραστηριότητα οργανωμένου εγκλήματος εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και του κράτους μας» ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

Ο Πεκέρ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια για τη συμμετοχή του σε φερόμενη  κρατική συνωμοσία για την κατάρριψη της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο, ο Πεκέρ αθωώθηκε το 2014, όπως και πολλοί άλλοι ύποπτοι που ενεπλάκησαν σε μια όπως αποδείχτηκε εντελώς κατασκευασμένη συνωμοσία.

Ο Δρ Αϊκάν Ερντεμίρ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος της Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσινγκτον D.C, αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς του Πεκέρ όχι τόσο πολύ ως δηλώσεις γεγονότων, αλλά ως σημαντική υπενθύμιση της συνεργασίας του τουρκικού κράτους με στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ερντεμίρ ανέφερε ότι η τάση αυτή είχε ως αφετηρία της τις φθίνουσες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου (CUP), χρησιμοποίησε εγκληματικές συμμορίες για τη διεξαγωγή παράνομων εργασιών για λογαριασμό της. Μια τέτοια συμμορία ήταν η λεγόμενη «Ειδική Οργάνωση» που διαδραμάτισε ρόλο στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των ελληνικών μειονοτήτων της Ανατολίας

Εξήγησε ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς του Πεκέρ συμφωνούν με διάφορες φήμες  ότι η τρέχουσα Τουρκική κυβέρνηση έχει διασυνδέσεις με τη μαφία. Όσον αφορά τη σχέση της  με την υπόθεση Σουσουρλούκ, ο Ερντεμίρ ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των ισχυρισμών είναι σχεδόν ισοδύναμα με τις υποψίες που επικυρώθηκαν από το συμβάν του 1996.

«Ένα βασικό μήνυμα είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά», δήλωσε ο Ερντεμίρ στην Ahval. «Αυτό που εμείς βλέπουμε σήμερα είναι λίγο πολύ ο συνήθης τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε πάντα η πολιτική στην Τουρκία».

Επιμέλεια: Μεταφραστικό Τμήμα θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων


 

Δεν υπάρχουν σχόλια