GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πασχαλινό τραπέζι: Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τις καούρες & τη δυσπεψία

Αδιαμφισβήτητα η Κυριακή του Πάσχα ανήκει στις μέρες… κραιπάλης, καθώς όλοι μας λίγο – πολύ θα φάμε περισσότερο από τις υπόλοιπες ημέρες.

Αδιαμφισβήτητα η Κυριακή του Πάσχα ανήκει στις μέρες… κραιπάλης, καθώς όλοι μας λίγο – πολύ θα φάμε περισσότερο από τις υπόλοιπες ημέρες.

Εάν υιοθετήστε τις παρακάτω ιατρικές συμβουλές, θα περάσετε “ανώδυνα” τις γιορτινές μέρες, χωρίς τις περιβόητες καούρες και δυσπεψίες που ταλαιπωρούν τους περισσότερους, εξαιτίας γαστρονομικών υπερβολών στο πασχαλινό τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τείνουμε να τρώμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα, ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6000 θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα (!!!), καταναλώνοντας τις τροφές που περιέχει το πασχαλινό τραπέζι.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα – όπως δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα – αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Τι να κάνετε για να μην έχετε πεπτικά προβλήματα

Τρώτε λίγο και συχνά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.
Τρώτε αργά: Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνετε τον τρόπο που τρώτε, μασήστε καλά και αργά την τροφή σας και έχετε μικρές μπουκιές από το φαγητό σας.
Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.
Αντισταθείτε στα μεγάλα πασχαλινά αυγά σοκολάτα: Αντικαταστήστε τα μεγάλα σοκολατένια αυγά με μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.
Μην πίνετε πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
Μην καπνίζετε:
Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».
Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα: Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.
Να έχετε μαζί σας αλγινικά σκευάσματα, τα οποία αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια