GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κορονοϊός: Η εβδομάδα που θα κρίνει αν όντως επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να διαπιστωθεί το αποτύπωμα της κινητικότητας των πολιτών λόγω Πάσχα στα επιδημιολογικά στοιχεία για ...

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να διαπιστωθεί το αποτύπωμα της κινητικότητας των πολιτών λόγω Πάσχα στα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό. Το επόμενο τριήμερο θεωρείται το πλέον κρίσιμο καθώς στις επιδημιολογικές αποτιμήσεις του ΕΟΔΥ θα φανεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων η οποία υπονομεύει την πορεία αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Η μέση θετικότητα διατηρείται πάνω από 4% ενώ εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση είναι μόνο το 35%, στοιχεία που δεν αποτελούν εγγυήσεις για την αποτροπή νέας έξαρσης της επιδημίας.

Ήδη από χθες πήραμε μία σχετικά πικρή γεύση από τα ανακοινωθέντα κρούσματα, καθώς για Κυριακή τα πάνω από 1400 κρούσματα αποτυπώνουν ένα πισωγύρισμα. Συγκρίνοντας τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα αντίστοιχα δύο εβδομάδες πριν, βλέπουμε ότι σε μικρότερο αριθμό τεστ περισσότερα κρούσματα δηλαδή θετικότητα 6,24% από 6,05%. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημία.

Να σημειωθεί δε ότι πριν από 15 ημέρες, στα επιδημιολογικά στοιχεία είχε αποτυπωθεί το άνοιγμα των σχολείων για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα μόνο για τις τάξεις των λυκείων. Στη συνέχεια τα σχολεία έκλεισαν, όμως ακολούθησε το Πάσχα και η σχετική χαλάρωση μέτρων η οποία αρχίζει να αποτυπώνεται, σε μία περίοδο που μέσα σε μία εβδομάδα η Κυβέρνηση θέλει να ανοίξει σχεδόν τα πάντα.

Κρούσματα σε μαθητές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν 28.875 νέα κρούσματα συνολικά στην επικράτεια. Από αυτά το 9% δηλαδή περίπου 2600 αφορούσαν σε ηλικίες κάτω των 17 ετών, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό. Μιλάμε δε για μια περίοδο όπου δεν ήταν υποχρεωτικά τα self test για τους μαθητές Λυκείου καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών του Πάσχα.

Το επιδημιολογικό φορτίο λοιπόν και σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι αμελητέο και από σήμερα πρόκειται να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στα σχολεία. Μιλάμε δε για την κατ’ εξοχήν ανεμβολίαστη κατηγορία ατόμων της Ελληνικής κοινωνίας και μια επίσης κατηγορία η οποία διαπιστωμένα αν νοσήσει, δεν εμφανίζει συμπτώματα. Επίσης είναι και η κατηγορία που έχει επιδείξει και μια σχετική ασυνέπεια στην τήρηση των μέτρων.

Αυξάνεται η διασπορά
Μια ακόμη σημαντική παράμετρο την οποία θα εξετάσουν οι επιδημιολόγοι, είναι και η εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια του Πάσχα, καθώς πολλοί κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων και δη της Αττικής όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά αυξημένο, μετακινήθηκαν. Μάλιστα χθες στον πίνακα με τη γεωγραφική εξάπλωση κρουσμάτων βρέθηκαν περιοχές οι οποίες δεν τις είχαμε συνηθίσει, να σημειώνουν κρούσματα, όπως πχ η Άνδρος.

Στο θέμα αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό την Παρασκευή η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα “Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες. Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να είχαμε λόγω του Πάσχα. Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια