GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Businessbook

Breaking News:

latest

5 περίεργες συμπεριφορές της γάτας σας και τι να κάνετε

Μήπως η γατούλα σας αρχίζει να τρέχει ξαφνικά περιμετρικά στο δωμάτιο ή έχει τη τάση να δραστηριοποιείται πιο έντονα τα βράδια, οπότε και ξε...


Μήπως η γατούλα σας αρχίζει να τρέχει ξαφνικά περιμετρικά στο δωμάτιο ή έχει τη τάση να δραστηριοποιείται πιο έντονα τα βράδια, οπότε και ξεκινάει τα δικά της;

Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετές συμπεριφορές των αγαπημένων μας μικρόσωμων αιλουροειδών, που μας φαίνονται λιγάκι αλλόκοτες.

Συνήθως, δυσκολευόμαστε να τις κατανοήσουμε, μιας και η γλώσσα του σώματος μιας γάτας δεν είναι το ίδιο ευανάγνωστη με εκείνη ενός σκύλου.

Έτσι, λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως έχετε πιάσει τους εαυτούς σας να αναρωτιούνται γιατί το κατοικίδιο σας αλλάζει ξαφνικά συμπεριφορά.

Η αλήθεια είναι πως όλες οι γάτες γίνονται λιγάκι περίεργες. Δεν έχει σημασία δηλαδή σε ποια ράτσα ανήκει το δικό σας γατάκι. Το πιθανότερο είναι πως θα το δείτε εξίσου να μοιάζει σαν να κυνηγάει κάτι, ενώ δεν υπάρχει τίποτα απολύτως εκεί.

Πριν βιαστείτε να αποδώσετε διάφορους χαρακτηρισμούς, δείτε μερικές πιθανές αιτίες:
  •     Κυνηγετικό ένστικτο
Όλες οι γάτες διαθέτουν ένα έμφυτο κυνηγετικό ταλέντο και η δική σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.

Χάρη σε αυτό, μερικές φορές απλώς φέρονται παράλογα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα όμως είναι να εξασκούν κυνηγετικές συμπεριφορές ή τεχνικές απόδρασης.

Μια οικόσιτη γάτα, ωστόσο, δεν χρειάζεται να κυνηγήσει για το φαγητό της. Ακόμη και τότε όμως, πρέπει να εκτονώσει την ενέργεια της. Δοκιμάστε να της προσφέρετε μερικά παιχνιδάκια με γατόχορτο-catnip για γάτες, ακτίνες laser, ή διάφορα παζλ με φαγητό. Αυτά της προσφέρουν όλη την απαραίτητη σωματική άσκηση, αλλά και πνευματική διέγερση.
  •     Νυκτόβιο ένστικτο
Σε γενικές γραμμές, ορισμένες γάτες είναι νυκτόβιες. Αυτό σημαίνει πως δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκτός αυτού, πολλά οικόσιτα αιλουροειδή περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνα τους στο σπίτι, ειδικά τα πρωινά που λείπετε. Μόλις γυρνάτε από τη δουλειά σας, λοιπόν, είναι φυσικό κι επόμενο να θέλει να παίξει μαζί σας!
  •     Μεγάλη ηλικία

Εάν έχετε μια υπερήλικη γατούλα, μπορεί να φέρεται παράξενα λόγω των ίδιων των γηρατειών. Με λίγα λόγια, ενδέχεται να παρουσιάζει κάποια γνωστική δυσλειτουργία και να συμπεριφέρεται έτσι χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο.

  •     Διάφορα παράσιτα
Ορισμένες φορές, μια γάτα θα αρχίσει ξαφνικά να φέρεται σα να είναι τρελή, αν ταλαιπωρείται από διάφορα παράσιτα, όπως είναι οι ψύλλοι.

Μάλιστα, αν τη δείτε να νιαουρίζει έντονα, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι υπερευαίσθητη στα τσιμπήματα τους ή να θέλει να ξυστεί κάπου και να μην μπορεί.

Εάν έχετε την υποψία πως το κατοικίδιο σας πάσχει από παράσιτα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι σημαντικό να προασπίσετε την υγεία και των υπολοίπων μέσα στο σπίτι. Για αυτό, θα χρειαστεί να καθαρίσετε εξονυχιστικά το χώρο σας.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας. Εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο για τη γάτα σας. Ακόμη, θα την εξετάσει, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιας δευτερεύουσας δερματικής λοίμωξης.

    Σύνδρομο υπεραισθησίας των αιλουροειδών (FHS)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή κρύβεται πίσω από μια αλλόκοτη συμπεριφορά της γάτας. Συνηθέστερα, επηρεάζει ενήλικες γάτες και η αιτία πρόκλησης της είναι ακόμη άγνωστη.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:
  •     Το τρίχωμα στην πλάτη της κυματίζει ασυνήθιστα όταν τρέχει.
  •     Τη βλέπετε να δαγκώνει επίμονα την πλάτη και τη βάση της ουράς της, ακόμη κι αν δεν υποφέρει από παράσιτα.
  •     Αρχίζει να καλλωπίζεται, να ξύνεται ή να δαγκώνεται υπερβολικά στην περιοχή αυτή και ύστερα να τρέχει σαν τρελή πέρα δώθε, αμέσως αφού τη χαϊδέψετε τοπικά.
Συνοψίζοντας, υπάρχουν ορισμένες φορές που είναι λιγάκι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι πυροδοτεί μια ασυνήθιστη συμπεριφορά εκ μέρους της μαλλιαρής σας φιλενάδας. Αυτό δεν σας καθιστά σε καμία περίπτωση ανεύθυνους γατογονείς.
 
Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν σωστά τη γλώσσα σώματος της γάτας τους. Όχι τίποτα άλλο, απλώς δεν είναι τόσο επικοινωνιακή, όσο θα ήταν ένας σκύλος.

Παρόλα αυτά, εκείνη προσπαθεί πάντοτε να επικοινωνήσει μαζί σας. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να παρατηρείτε τις ενέργειες, τις κινήσεις και τη γλώσσα του σώματος της. Έτσι, θα είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε καλύτερα για ποιον λόγο φέρεται παράξενα.

Αλήθεια, η δική σας γατούλα πώς συμπεριφέρεται τα βράδια; Μοιραστείτε τις καθημερινές σας εμπειρίες μαζί μας!

Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του Allaboutpets.gr.

Ευχαριστούμε το thrakitoday.com για την φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγγραφή στο newsletter