GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πτώση 4,9% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των...

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου.

  Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

  Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

  Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).
 

Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

  α. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 10,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 11,5 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 43,2%.

  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 30,0%.

  Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 41,1%.

  • Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 33,2%.

  • Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, μείωση 33,2.

  Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας “Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου”, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020, περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.

  Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας “Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα”, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020, περιλαμβάνει λιανικό εμπόριο ειδών αρωματοποιίας, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού.

  β. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2021 ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,1% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,129 δισ. ευρώ και αύξηση 9,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,125 δισ. ευρώ.

  Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 είναι:

  • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 85,6%.

  • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 66,6%.

  Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 64,3%

  • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 48,4%.

  Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές

  Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας “Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων”, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, περιλαμβάνει τη χονδρική και λιανική πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων οχημάτων.

  Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας “Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα”, που παρουσίασε την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο μουσικών δίσκων, ταινιών ήχου, σύμπυκνων δίσκων και δισκετών, βιντεοκασετών και ψηφιακών δίσκων DVD, καθώς και το λιανικό εμπόριο κενών κασετών και δίσκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια