GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δεν δικαιούνται δωρεάν self test οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες

Ενώ σήμερα Δευτέρα 19/4/2021 ξεκινά η υποχρεωτικότητα των τεστ σε εργαζόμενους, σε μια σειρά κλάδων οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρίσ...

Ενώ σήμερα Δευτέρα 19/4/2021 ξεκινά η υποχρεωτικότητα των τεστ σε εργαζόμενους, σε μια σειρά κλάδων οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρίσκονται στον αέρα!

Από νωρίς το πρωί  δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης, που πήγαν στο φαρμακείο για να πάρουν το self test αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, γιατί όπως τους είπαν οι φαρμακοποιοί δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι στην ΕΡΓΑΝΗ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε και περιέχει τον ”οδικό χάρτη” με 18 οδηγίες για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

”17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος…”

Ωστόσο μέχρι και αυτή τη στιγμή (ώρα 9:30 Δευτέρα 19/4/2021) δεν έχει εκδοθεί καμία διευκρινιστική εγκύκλιος και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών καταστημάτων βρίσκονται στον αέρα, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν.

Για να λάβει κάποιος το self test θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που δεν ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους.

Για παράδειγμα 7 στους 10 επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, όπως και κομμωτές.

Παράλληλα, ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, οι ίδιοι ακόμη και αν εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπεται να το κάνουν!

Επίσης υπάρχει ασάφεια για κάποια επαγγέλματα, π.χ. φωτοαντίγραφα – εκτυπώσεις, το οποίο επάγγελμα σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ δεν έκλεισε υποχρεωτικά, άρα δεν ανοίγει τώρα, είναι ανοιχτό χωρίς να μπαίνει στο κατάστημα ο πελάτης (και το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται). Όλοι όμως μιλούν για εστίαση – λιανεμπόριο – κομμωτήρια. Το συγκεκριμένο κατάστημα φωτοαντιγράφων εντάσσεται κάπου; Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά self test; Θα μάθουμε μόνο όταν εργαζόμενοι και εργοδότες θα πάνε στο φαρμακείο και θα δουν αν δικαιούνται ή όχι δωρεάν self test

Δεν υπάρχουν σχόλια