GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έβρος: Νέες προκλήσεις από την Τουρκία με drones

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η Αγκυρα επανήλθε στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών/drones του τύπου «Μπαϊρακτάρ» στην παρέβριο περιοχή ...


Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η Αγκυρα επανήλθε στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών/drones του τύπου «Μπαϊρακτάρ» στην παρέβριο περιοχή και κυρίως στο νότιο τμήμα του Εβρου, προς το δέλτα του ποταμού.
Πτήσεις των ιδιαίτερα εξελιγμένων drones, που κατά κόρον έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία η Αγκυρα στη Βόρεια Συρία, στη Δυτική Λιβύη και στον Νότιο Καύκασο κατά των Αρμενίων, είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή του Εβρου το χειμώνα του 2020 (πριν από την πανδημία της Covid-19).

Επίσης αντίστοιχα drones του τύπου «Ακιντζί», για τη διενέργεια κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή πληροφοριών κ.ά. Επίσης, πέραν της χθεσινής πτήσης, πριν από μία εβδομάδα έτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε διεισδύσει σε βάθος δύο περίπου χιλιομέτρων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αγκυρα χρησιμοποιεί τέτοια ιπτάμενα μέσα για την περιοχή του Εβρου, τα οποία απογειώνονται από τη στρατιωτική βάση Τεγκιρντάκ στην Ανατολική Θράκη, ενώ για την περιοχή της Δωδεκανήσου/Νοτιοανατολικού Αιγαίου χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στην περιοχή Ντάλαμαν.

Αντιδράσεις για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σφοδρή λεκτική απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά των ΗΠΑ για τα όσα αναφέρονται στις 84 συνολικά επικριτικές σελίδες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά -και όχι μόνο- καταστήματα της χώρας, καθώς και για την εκτεταμένη χρήση βίας εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία (που πολλές φορές προκαλούνται απώλειες σε αθώους πολίτες).

Το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει ως αβάσιμα και ανυπόστατα τα όσα αναφέρονται, ενώ τονίζει ότι «η Τουρκία πολεμάει εναντίον των Κούρδων τρομοκρατών του PKK και του γκιουλενικού FETO». Για το πρώτο φέρεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους Αμερικανούς σε πολλά επιμέρους, αλλά για το FETO του ιμάμη Γκιουλέν διίστανται οι απόψεις.

Το σύνολο του Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ελεγχόμενος από το καθεστώς του Ριάντ, επικρίνει δριμύτατα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που παρουσίασε τη φετινή έκδοση της έκθεσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φθάνουν μάλιστα στο σημείο «να καταγγέλλουν τους Αμερικανούς ως τους μεγαλύτερους τρομοκράτες του πλανήτη!!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρωτοστατεί στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασκεί κριτική σε Τουρκία-Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία και Εμιράτα στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία επικρίνεται με πολύ σκληρή γλώσσα η ίδια η βασιλική οικογένεια των Σαούντ για εξαφανίσεις πολιτών, αντιφρονούντων και ακραίες ενέργειες.

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλες δύο πολυσέλιδες εκθέσεις για τη διεθνή τρομοκρατία, ως και για τη στάση όλων των κρατών στην αντιμετώπιση (πολιτική, νομική, αστυνομική και επιχειρησιακή) της διεθνούς των ναρκωτικών (με εκτενή ανάλυση της Drugs Enforcement Agency).

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες ότι, παρά τις σοβαρές διαφορές που έχει η Μόσχα με την Αγκυρα για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, σε γενικές γραμμές οι διμερείς σχέσεις προχωράνε ικανοποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια