GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Να οδηγούνται κατευθείαν στα σφαγεία τα αμνοερίφια που εισάγονται στη χώρα, για την τρέχουσα περίοδο, ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων ενόψει του Πάσχα


Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων ενόψει του Πάσχα

Δημ. Ψεμματάς:
«Αν φτάσουν στον στάβλο θα μπερδευτούν με τα ντόπια και μπορούν να «βαπτιστούν» ως ελληνικά…»

  Να απαγορευτεί η είσοδος αμνοεριφίων από τη Ρουμανία ή τουλάχιστον τα εισαγόμενα στην Ελλάδα αμνοερίφια να οδηγούνται κατευθείαν στα σφαγεία για την τρέχουσα χρονική περίοδο, ζητάνε οι κτηνοτρόφοι Ξάνθης, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ενόψει του Πάσχα που θα γιορταστεί φέτος στις 2 Μαΐου.

  Είναι γεγονός ότι αυξημένη είναι η ζήτηση που παρουσιάζει φέτος η αγορά αμνοεριφίων για την εορταστική περίοδο του Πάσχα με τα πέντε υπουργεία που είναι αρμόδια για την προστασία του καταναλωτή και της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως είναι οι «ελληνοποιήσεις», να έχουν προχωρήσει ήδη στη λήψη μέτρων που θα «θωρακίσουν», σύμφωνα με δηλώσεις τους, την αγορά των αμνοεριφίων και των αυγών.

Οι αυξημένες μάλιστα εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων λόγω του Καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε χρονικά, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ακόμη πιο προσεκτικές στους ελέγχους.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, αυστηροποιείται το σύστημα των ολιστικών ελέγχων με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού.

  Ωστόσο, αυτό που ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν είναι απλώς η διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων από μεικτά κλιμάκια στις πύλες εισόδου, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ψεμματάς, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, «η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των αμνοεριφίων από τη Ρουμανία ή η άμεση σφαγή των εισαγόμενων ζώων, ώστε αυτά να μην μπορούν να οδηγηθούν στους στάβλους, όπου μπορούν να μπερδευτούν με τα ντόπια και να «βαπτιστούν» ως ελληνικά…».
 

Φέτος, βέβαια, τόσο οι τιμές στα Βουλγάρικα, όσο και στα Ρουμάνικα αμνοερίφια έχουν «σκαρφαλώσει» στα ύψη, γεγονός που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την ελληνική παραγωγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δημ. Ψεμματάς, «για πρώτη φορά φέτος το κοστολόγιο των εισαγόμενων αμνοεριφίων είναι αυξημένο. Η Ρουμανία κάνει εξαγωγές στην Αραβία με αποτέλεσμα να έχουμε την παραπάνω εξέλιξη, αλλά και τα βουλγάρικα αμνοερίφια είναι ακριβότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Επομένως, θεωρούμε ότι δεν θα ζήσουμε καταστάσεις όπως στο παρελθόν, όταν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» είχαν πάρει διαστάσεις πανδημίας.

  Να σημειωθεί ότι, οι έλεγχοι, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα διαρκέσουν έως την ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς, (Τρίτη 4 Μαΐου) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενίσχυση, με παρουσία κτηνιάτρου 24ωρης βάσης, στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα, αλλά και την άμεση διασύνδεση των τελωνείων με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας για διασταυρωτικούς ελέγχους των φορτίων στον τόπο προορισμού.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα ζώντα και σφάγια αμνοερίφια, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της Ελλάδας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).

  Τους εν λόγω ελέγχους θα πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια στα οποία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

  Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλουν:

    την ποσότητα των αποθεμάτων (σε κιλά και τεμάχια για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και σε τεμάχια για τα αυγά)
    την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
    τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της. Η επικαιροποίηση των στοιχείων θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων (από 1.000 έως 100.000 ευρώ) και κατάσχεσης των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια