GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Φορολογικές δηλώσεις: Η εφορία θα προσυμπληρώνει τις αγορές και δαπάνες που κάναμε όλο τον χρόνο

Με το που περνάμε την κάρτα μας από ένα pos μηχάνημα θα ενημερώνεται αυτόματα, για την αγορά μας, η τράπεζα, η εφορία και η φορολογική δήλωσ...



Με το που περνάμε την κάρτα μας από ένα pos μηχάνημα θα ενημερώνεται αυτόματα, για την αγορά μας, η τράπεζα, η εφορία και η φορολογική δήλωση μας! Το νέο και φιλόδοξο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει «την αξιοποίηση δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τον ελεγκτικό μηχανισμό για την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων των φορολογούμενων». Η πρόταση αυτή μάλιστα περιλαμβάνεται στο σχέδιο που θα υποβληθεί στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα περιέχουν αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πολίτες προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Θα περιλαμβάνουν και αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα

Όλα αυτά τα στοιχεία (που ήδη λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τράπεζες ΔΕΚΟ κλπ) θα είναι προσυμπληρωμένα σε νέα πεδία του ηλεκτρονικού «εντύπου» Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και θα αξιοποιούνται για τον προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.

Παράλληλα το ταμείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. Πρόκειται για τα «ρομπότ» τεχνητής νοημοσύνης με τα οποία οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς. Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ που θα υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επίσης την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των… λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια