GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ

Ήδη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει αντιληπτή η μεγάλη σημασία των θέσεων Ρούπελ στον νομό Σερρών και Λίσσε στον νομό Δράμας. Η προστασία των βορείων συνόρων της Ελλάδας απέναντι στην Βουλγαρία έλαβε μορφή με την κατασκευή των πρώτων οχυρώσεων στις άνω τοποθεσίες. Κατά την δεκαετία του 1930 έγινε αντιληπτό, πως οι δύο οχυρώσεις δεν επαρκούσαν για την άμυνα της χώρας.

Έτσι αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μία αμυντική οχυρωματική γραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με την Βουλγαρία στα πρότυπα της γραμμής Μαζινό (ligne Maginot) στα σύνορα Γαλλίας και Γερμανίας.

Τα οχυρά ήταν ένα σύμπλεγμα από υπόγειες στοές, χώρους ύπνου και εστίασης, κέντρα διοίκησης, ιατρεία, χειρουργεία, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων καθώς και υπέργεια πολυβολεία, πυροβολεία, ολμοβολεία με πολλές εισόδους και εξόδους. Οι στρατιώτες μπορούσαν να υπερασπιστούν τα οχυρά από όποια κατεύθυνση κι αν δεχόταν επίθεση.

 

Γιατί όμως το οχυρό Ρούπελ ήταν το σημαντικότερο και έγινε το πιο γνωστό;

Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο οχυρό και κατασκευάστηκε σε μία τοποθεσία που ήλεγχε το στενό πέρασμα που δημιουργεί ο ποταμός Στρυμόνας στον ρου του από βορρά προς νότο. Εάν το πέρασμα μείνει αφύλακτο, τότε πολύ εύκολα μπορεί κανείς να περάσει στην πεδιάδα των Σερρών και από εκεί εύκολα να βαδίσει εναντίον της Θεσσαλονίκης.

Η μάχη των οχυρών ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 στις 05.15 το πρωί. Οι Γερμανοί σύμμαχοι των Βουλγάρων παρέταξαν απέναντι στα οχυρά 6 μεραρχίες και ένα σύνταγμα (συνολικής δύναμης περίπου 90.000 ανδρών) και 650 αεροπλάνα. Από ελληνικής πλευράς τα οχυρά ήταν επανδρωμένα με συνολικά 5.630 αξιωματικούς και οπλίτες αντί των 10.069 που προβλεπόταν.

Βολές γερμανικού περιοδικού

Η μάχη ήταν σκληρή και λυσσαλέα με τους Γερμανούς να έχουν πάρα πολλές απώλειες. Όλες οι επιθέσεις των Γερμανών αποκρούονταν και οι επιθέσεις από αέρος από τα γερμανικά Stuka δεν αποθάρρυναν τους Έλληνες μαχητές.
Το πρωί της 9ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά τανκς έμπαιναν στην Θεσσαλονίκη. Είχε σπάσει η αντίσταση των Σέρβων και έτσι οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Ελλάδα από την κοιλάδα του Αξιού ποταμού.

Το πρωί της 9ης Απριλίου οι Γερμανοί στέλνουν αγγελιοφόρους στον διοικητή του οχυρού του Ρούπελ Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο ζητώντας του να παραδώσει το οχυρό γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη στα χέρια τους.
Ο Ταγματάρχης απάντησε τότε με θάρρος: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» Και οι μάχες συνεχίστηκαν, μέχρι που ήρθε η διαταγή του επικεφαλής στρατηγού Μπακόπουλου για την παράδοση των οχυρών στους Γερμανούς.

 

Οι απώλειες των Γερμανών στην μικρής διάρκειας μάχη των οχυρών τον Απρίλιο του 1941 ήταν οι μισές όλης της επιχείρησης εισβολής τους στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία „Marita“: 603 νεκροί, 192 αγνοούμενοι, 2.403 τραυματίες.

Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο

Άγαλμα Έλληνα στρατιώτη της εποχής του 40 στο οχυρό Λίσσε στη Δράμα

Οχυρό Εχίνου. Το Ρούπελ της Θράκης

Μνημείο πεσόντων Εχίνου

΄΄ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΙΣ ΚΑΙΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΩΝ ΄΄
Thomas Jefferson

Πηγές
* Ιστότοπος : Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
* ΓΑΡΙΤΑΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
* Διαδίκτυο

Στέλιος Αρσενίου










 

Δεν υπάρχουν σχόλια