GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με Μητσοτάκη -Είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτου...


ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ.
Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. @MFATurkey

Ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αναλόγως σε προκλητικές δηλώσεις είχε ο Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχαν εκτενή συνομιλία χθες αλλά και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το «πινγκ πονγκ» δηλώσεων Δένδια-Τσαβούσογλου, ανέφεραν: «Οταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στη θετική ατζέντα, γι' αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χθες και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου «τα έσπασαν» κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στην Αγκυρα.



Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος απάντησε στις δηλώσεις-προκλήσεις του Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξαναπήρε τον λόγο και ανάμεσα στα θέματα που ανέφερε ήταν και η αποστρατικοποίηση νησιών.

 

Και οι δύο ΥΠΕΞ πήραν τον λόγο διαδοχικά άλλες δύο φορές, εκτοξεύοντας «πυρά» ο ένας στον άλλον. Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του επισήμανε ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ απάντησε στα ζητήματα που έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανάμεσα στα οποία ήταν το μεταναστευτικό.

Επίσης ο Τσαβούσογλου είπε ότι παρότι δεν επιθυμούσε να το αναφέρει μπροστά στα ΜΜΕ, η Ελλάδα χρησιμοποιεί στο μεταναστευτικό πρακτικές τύπου push back κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ο Έλληνας υπουργός διερωτήθηκε εάν η τουρκική πλευρά ανέμενε να μην τίποτα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η θέση της Αθήνας είναι σαφής πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

"Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι", απάντησε στο ίδιο ύφος ο Νίκος Δένδιας.


Στις κατηγορίες περί push back, ο κ. Δένδιας απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτιου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές και για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νήσων που συνεχώς επαναφέρει η Τουρκία, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λέει χαρακτηριστικά "υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου".

    Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. @MFATurkey

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) April 15, 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια