GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τηλεδιάσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Μωραΐτης Στέλιος, με σκοπό να του ...


Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Μωραΐτης Στέλιος, με σκοπό να του μεταφέρει την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης και να επιδιώξει τηλεδιάσκεψη μαζί του. Ο κ. Μωραΐτης αναφέρεται στην καθυστέρηση πληρωμής του 12% και της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, η οποία φέρνει σε δεινή θέση την ήδη επιβαρυμένη από τα συνεχόμενα lockdown αγορά της Ξάνθης. Επίσης, ο κ. Μωραΐτης παρουσιάζει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, οι οποίες προέκυψαν μετά από ευρεία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, καθώς και από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Επιμελητήριο στα μέλη του για να αποτυπώσει τις συνέπειες των lockdown. Η επιστολή του κ. Μωραΐτη αναφέρει τα εξής:

“Κύριε υπουργέ μετά από 280 ημέρες lockdown και “κλειδωμένες” τις επιχειρήσεις της Ξάνθης με κρατική εντολή, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης απελπισμένος βγάζει
κραυγή αγωνίας και ζητά μια τηλεδιάσκεψη μαζί σας. Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 13/7/2020 σας επισκεφθήκαμε στο γραφείο σας και σας εκθέσαμε τα “ειδικά” και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί στην οικονομία της Ξάνθης λόγω του πολύμηνου lockdown και δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ξάνθης γίνεται ακόμη πιο τραγική, παρά τη γενναία πράξη του Πρωθυπουργού μας να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, να συμψηφίσουν τα οφειλόμενα του Κράτους προς αυτές από την εργασιακή επιδότηση 12%.
 

Ωστόσο μετά από εννέα ολόκληρους μήνες, μετά από τρεις τροπολογίες, τέσσερις ΚΥΑ-και τρεις εγκυκλίους του ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα να συμψηφιστούν τα οφειλόμενα του Κράτους ούτε σε μία επιχείρηση. Επίσης, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε καμία επιχείρηση μέχρι σήμερα, από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ λόγω προβλημάτων στην εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ την απόλυτη ευθύνη των οποίων έχει η ίδια Περιφέρεια ΑΜΘ.

Κατά την επίσκεψή μας στο γραφείο σας, μας είχατε υποσχεθεί ότι θα κάνετε ότι είναι δυνατόν να κλείσετε τις “πληγές” της οικονομίας της Ξάνθης. Την ίδια στιγμή επικοινωνήσατε τηλεφωνικά με τον κύριο Πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησα και εγώ. Επίσης ο κύριος Πρωθυπουργός με επιβεβαίωσε το ίδιο. Πέρασαν εννέα μήνες και η Ξάνθη, όχι μόνο δεν πήρε καμία απάντηση, υποχρεώθηκε παρόλο που δεν είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και αναγκάσθηκε τον Νοέμβριο, για άλλους τέσσερις (4) μήνες, να κλείσει πειθαρχώντας στα γενικά μέτρα. Με συνέπεια να πάθει ολοκληρωτική καταστροφή.

Για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε ΠΑΝΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗ έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαρτίου 2021 και συμμετείχαν καθολικά όλες οι αρχές και οι παραγωγικοί φορείς του Νομού μας, με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι αντιμετώπισης της. Συναποφασίσαμε και εξουσιοδοτήσαμε τον κυβερνητικό Βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ευφραιμίδη από κοινού να επικοινωνήσουν με το γραφείο του κ Πρωθυπουργού προκειμένου να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη ώστε να ενημερωθεί και να δώσει λύσεις.

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε μια έρευνα στα μέλη του προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τους με εγκυρότητα. Εφόσον είχαμε τις απόψεις της τηλεδιάσκεψης καθώς και της έρευνας, το ΕΒΕ τις επεξεργάστηκε και κατέληξαν και οι τρεις παρατάξεις του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ομόφωνα στη συνεδρίαση τις 31/3/2021, σε 7 συγκεκριμένες προτάσεις. Οι ειδικές προτάσεις για την Ξάνθης είναι οι κάτωθι:

1. Η εξωλογιστική επιδότηση που δόθηκε σε δήμους της Αττικής και άλλους για τις ζημιές που είχαν υποστεί κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων (3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο) να δοθεί και στην Ξάνθη αναλογικά με τις ημέρες που η Π.Ε. Ξάνθης βρισκόταν σε βαθύ κόκκινο (ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΔ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ)

2. Να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης εργασίας με σκοπό την διατήρηση των θέσεων που τώρα είναι σε αναστολή λόγω του ότι είμαστε από τους φτωχότερους νόμους στην Ελλάδα και έχουμε πληγεί περισσότερο.

3. Ένταξη του χρέους της πανδημίας στις 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του με κριτήριο την απώλεια κύκλου εργασιών.

4. Άνοιγμα της τουριστικής διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν σε όλες τις εισόδους της χώρας.

5. Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

6. Επιδότηση τραπεζικών τόκων για όσο διάστημα έχει πληγεί κάθε επιχείρηση με βάση τον ΚΑΔ της. Αναστολή πληρωμής κεφαλαίου των δόσεων και επαναρύθμιση των δανείων.

7. Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος καθώς και προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ) με απόφαση της δημόσιας αρχής, για τα έτη 2020 και 2021.

Κύριε υπουργέ,
δεδομένου ότι ο κ Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν λόγω του φόρτου εργασίας και των σοβαρότατων προβλημάτων που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει, είναι αδύνατον να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις, σας παρακαλούμε θερμά να δεχθείτε να πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη προκειμένου να δοθεί λύση στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ξάνθη. Καθώς τα γενικά μέτρα που ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα είναι «ασπιρίνες» και δεν επαρκούν για την κατεστραμμένη πλέον οικονομία της Ξάνθης.

Η Ξάνθη ζητά ίση και δίκαιη μεταχείριση, με τις υπόλοιπες περιοχές. ΖΗΤΆ ΔΙΚΑΙΩΣΗ για να διασωθεί η οικονομία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια