GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Businessbook

Breaking News:

latest

Τελεσίγραφο Άδωνι σε Μέτιο και Επιμελητήρια για την ΔΕΣΜΟΣ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο γ...

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΣΜΟΣ Παναγιώτης Αρχοντίκης και ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΠΑΕ, Γιάννης Τσακίρης κατά την οποία ο Υπουργός φαίνεται να έδωσε τελεσίγραφο στον κ. Μέτιο και στα Επιμελητήρια ΑΜΘ για το θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ αποτελεί το ζήτημα που εδώ και μήνες οι δύο μέτοχοι της Εταιρείας, Περιφέρεια και Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ, βρίσκονται σε έντονη διαμάχη, η οποία έφθασε και στη Δικαιοσύνη. Την παρούσα χρονική στιγμή η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Επιμελητηρίων, τα οποία έχουν ορίσει ως προσωρινό πρόεδρο τον Παντελή Χαβιαρά. Ζητούμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν να βρεθεί ο κοινός παρονομαστής στο πρόσωπο του Γενικού Διευθυντή ώστε να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις στην ΑΜ-Θ, αλλά και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας που παραμένουν απλήρωτοι λόγω της απουσίας Διοίκησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε να οριστεί στη θέση του Γενικού Διευθυντή ένα τρίτο πρόσωπο, πλην των κ.κ. Αρχοντίκη και Γεωργαντά για τους οποίους διαφωνούν Περιφέρεια και Επιμελητήρια, και να οριστούν στο διοικητικό συμβούλιο δύο μέλη από τον ΕΦΕΠΑΕ. Ο Χρήστος Μέτιος φέρεται να συμφώνησε με την παραπάνω πρόταση όμως ο κ. Αρχοντίκης δεδομένης της απουσίας των Επιμελητηρίων ΑΜΘ δεν θέλησε να τοποθετηθεί, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος και έδωσε διορία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ενώ σε αντίθεση περίπτωση προειδοποίησε πως τα προγράμματα της εταιρείας θα υλοποιηθούν από άλλο φορέα.

Από την μεριά τους τα Επιμελητήρια κατηγορούν τον Περιφερειάρχη για αδιαλλαξία και τον θέτουν αποκλειστικά υπεύθυνο εάν ανασταλεί η λειτουργίας της εταιρείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν: “Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει πλέον την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με την αδιαλλαξία του! Η συμπεριφορά του εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ, με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής. Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει.

Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ. Για όλη αυτή την κατάσταση, τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη.

Τα Επιμελητήρια άλλωστε, εδώ και μήνες εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα πάντα την επιχειρηματικότητα και την τοπική μας οικονομία. Τα Επιμελητήρια σταθερά και μεθοδικά εργάστηκαν, εργάζονται και θα εργάζονται απαλλαγμένα από προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες και τιμώντας τα μέλη τους, που ανεξαρτήτως “επιχειρηματικού μεγέθους” συνιστούν αυτό που λέμε τοπική οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι δεχόμαστε την προτεινόμενη λύση από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς εξ αρχής ήμασταν υπέρ μίας ξεκάθαρης διοικητικής λύσης, για να προχωρήσει η αξιολόγηση των προγραμμάτων το γρηγορότερο δυνατό. Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας στην αρνητική του στάση, οδηγεί τον ΔΕΣΜ-ΟΣ σε αναστολή λειτουργίας. Ως Επιμελητήρια δηλώνουμε ότι θα βρούμε το γρηγορότερο δυνατόν λύση που να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις μας.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής μας -τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί – όπως κάνει ο Περιφερειάρχης με την αδιάλλακτη στάση του. Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα Επιμελητήρια δεν εκλήθησαν καθώς η συγκαταβατική τους διάθεση ήταν ήδη δεδηλωμένη.”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγγραφή στο newsletter