GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

Πασχαλινή Πανσέληνος: Έρχεται το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του χρόνου

Πασχαλινή Πανσέληνος: Έρχεται το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του χρόνου

Το πρώτο και φωτεινότερο supermoon του 2021 έρχεται την Τρίτη 27 Απριλίου. Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, καθώς η πανσέληνος θα εμφανιστεί κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% μεγαλύτερη από μια τυπική πανσέληνο.

Η επόμενη Πανσέληνος, που ονομάζεται Ροζ Φεγγάρι ή Πασχαλινό Φεγγάρι, για τον Ανατολικό Χριστιανισμό, και θα κορυφωθεί στις 27 Απριλίου στις 4.31 π.μ. BST (θερινή ώρα) θα είναι η πιο εντυπωσιακή ολόκληρου του χρόνου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, το φεγγάρι πέρασε από απόσταση 360.000 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ η πανσέληνος του Απριλίου θα απέχει μόλις 357.378 χιλιόμετρα από τη Γη.


Πώς δημιουργείται το εντυπωσιακό φαινόμενο
Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει όταν το φεγγάρι πλησιάζει το κοντινότερο σημείο του στη Γη στην τροχιά του και δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται αργά το βράδυ της Δευτέρας, 26 Απριλίου 2021 απέναντι από τον Ήλιο, σε γεωγραφικό μήκος με βάση τη Γη, στις 11:32 μ.μ. EDT (ανατολική θερινή ώρα).

Ωστόσο, τα περισσότερα εμπορικά ημερολόγια βασίζονται στο Greenwich Mean Time (GMT) ή τη Συντονισμένη Καθολική Ώρα (UTC) και θα εμφανίσουν αυτήν την πανσέληνο την Τρίτη 27 Απριλίου 2021, όπως αναφέρει η NASA.

Το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο για περίπου τρεις ημέρες, από την Κυριακή το βράδυ έως την Τετάρτη το πρωί.

Από πού πήρε το όνομα της
Στη δεκαετία του 1930, το Maine Farmer’s Almanac το ετήσιο αμερικανικό περιοδικό που δημοσιεύεται από το 1818 και παρέχει προβλέψεις καιρού μεγάλης εμβέλειας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον Καναδά, άρχισε να δημοσιεύει ονόματα από το American Indian Moon για τους μήνες του έτους.

Έτσι, η πανσέληνος του Απριλίου, είναι η Ροζ Σελήνη, που πήρε το όνομά της από ένα ροζ λουλούδι που φυτρώνει σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια της άνοιξης, γνωστό και ως moss phlox ή mountain phlox.

Το φεγγάρι του Απριλίου στις διάφορες θρησκείες

Για τον Ανατολικό Χριστιανισμό, που βασίζει τους υπολογισμούς του στο Ιουλιανό Ημερολόγιο, αυτή η πανσέληνος είναι η πανσέληνος πριν από το Πάσχα, που ονομάζεται Πασχαλινό Φεγγάρι.

Ο Ανατολικός Χριστιανισμός γιορτάζει το Πάσχα την Κυριακή 2 Μαΐου 2021.


Μάλιστα, όπως αναφέρει και το eortologio.gr η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, που έγινε το 325, όρισε ως ημέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Εφόσον η πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα εορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή και επειδή η πρώτη ημέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, τότε μπορεί να “πέσει” στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με βάση το παλαιό ημερολόγιο.
Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι’ αυτό εορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.
Ωστόσο, το Πάσχα συμβαίνει να εορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές Εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία “πέφτει” μετά τις 28 Μαρτίου.
Για τους Ινδουιστές, η πανσέληνος σχετίζεται με το Hanuman Jayanti, τον εορτασμό της γέννησης του Λόρδου Hanuman, που γιορτάζεται στις περισσότερες περιοχές την ημέρα της πανσελήνου του ινδουιστικού σεληνιακού μήνα Chaitra, το οποίο (στη ζώνη ώρας της Ινδίας) είναι την Τρίτη, 27 Απριλίου 2021.

Για τους Βουδιστές, ειδικά στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος συμπίπτει με το Bak Poya, που τιμά την μνήμη του Βούδα όταν επισκέφθηκε τη Σρι Λάνκα και διευθέτησε μια διαμάχη μεταξύ των αρχηγών, αποφεύγοντας έναν πόλεμο.

Πηγή : ecozen.gr

Στέλιος Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια