GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στην Βουλή η χρήση της τουρκικής γλώσσας σε επίσημο έγγραφο του Δήμου Μύκης! Ποιοι «καλύπτουν» τον Δήμαρχο Μύκης Ντελή Ριτβάν;

Ο Δήμαρχος Μύκης Ντελή Ριτβάν απαγορεύει να χαρακηρίζουν τα Ελληνικά Πομακοχώρια, Πομακοχώρια! Στη φωτογραφία με τον Τούρκο Πρόξενο και τον ...


Ο Δήμαρχος Μύκης Ντελή Ριτβάν απαγορεύει να χαρακηρίζουν τα Ελληνικά Πομακοχώρια, Πομακοχώρια! Στη φωτογραφία με τον Τούρκο Πρόξενο και τον ¨Ψευτομουφτή Ξάνθης Αμέτ Μετέ.

Με ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος φέρνει στην Ελληνική Βουλή το θέμα της χρήσης της τουρκικής γλώσσας σε επίσημα έγγραφα φορέων της δημόσιας διοίκησης. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει το παράδειγμα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Μύκης όπου σε έγγραφο της 31ης Μαρτίου γίνεται χρήση και της τουρκικής γλώσσας. Στην αναφορά του ο κ. Βελόπουλος σημειώνει, μεταξύ άλλων : “Από κανένα νομικό κείμενο, εσωτερικό ή διεθνές, δεν προκύπτει ότι, η τουρκική έχει καθιερωθεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα για τις συνδιαλλαγές των κατοίκων της Θράκης με τις Δημόσιες Αρχές της περιοχής. 

Ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια εισδοχής και έμμεσης καθιέρωσης της τούρκικης γλώσσας στην Δημόσια Διοίκηση, εντός περιοχών κατοικημένων από Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, όχι μόνον είναι απαγορευτική, αλλά και παράνομη.”

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης και τα τρία ερωτήματά του προς τον Πρωθυπουργό αναφέρουν:

“Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Ξάνθης και σύμφωνα με σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, κύκλοι οι οποίοι ασκούν Δημόσια Διοίκηση σε μειονοτικές περιοχές της Θράκης, είτε από πρόθεση, είτε από άγνοια των νόμων, χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα σε δημόσια έγγραφα. 

Οι εν λόγω κύκλοι, δια της χρήσης της τουρκικής, ως μόνης δεύτερης γλώσσας της μειονότητας, επιδιώκουν να αναδείξουν ότι η μειονότητα είναι «τουρκική» και μόνο. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ένα έγγραφο, που προέρχεται από την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Μύκης και φέρει ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021. Σε αυτό, κατ’ αρχάς, στα ελληνικά, αναφέρεται ότι: «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε παράταση πληρωμής ενός μήνα» και πως: «όσοι λογαριασμοί έχουν ημερομηνία λήξης 31/03/2021 θα μπορούν να πληρωθούν έως 30/04/2021 χωρίς προσαυξήσεις». 

Το ίδιο κείμενο, όμως, ακριβώς, παρατίθεται στην αμέσως επόμενη παράγραφο σε άπταιστα τουρκικά. Η λέξη «ανακοίνωση» αντικαθίσταται από την τουρκική λέξη: «DUYURU» και η επωνυμία της υπηρεσίας ύδρευσης αντικαθίσταται από την τουρκική φράση: «SULAR IDARESI». 

Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για σαφή παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ως γνωστόν, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα εντός της Ελλάδος αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες («ethnic groups»), τους τουρκόφωνους, τους Πομάκους και τους αθίγγανους. 

Από κανένα νομικό κείμενο, εσωτερικό ή διεθνές, δεν προκύπτει ότι, η τουρκική έχει καθιερωθεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα για τις συνδιαλλαγές των κατοίκων της Θράκης με τις Δημόσιες Αρχές της περιοχής. Ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια εισδοχής και έμμεσης καθιέρωσης της τούρκικης γλώσσας στην Δημόσια Διοίκηση, εντός περιοχών κατοικημένων από Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, όχι μόνον είναι απαγορευτική, αλλά και παράνομη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

    Προτίθεσθε να κινηθείτε πειθαρχικά εναντίον των ως άνω παρανομούντων Δημάρχων;

    Προτίθεσθε να επιλύσετε άμεσα το παραπάνω θέμα, ώστε να μη ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο χρήσης άλλης γλώσσας, εκτός της επίσημης ελληνικής, σε οποιοδήποτε υπηρεσιακό έγγραφο εκδίδεται προς κοινοποίηση σε υπηρεσίες ή σε πολίτες από οποιονδήποτε Δήμο ή υπηρεσία του;

    Προτίθεσθε να προβείτε, είτε σε ερμηνευτική εγκύκλιο, είτε σε όποια άλλη νομοθετική παρέμβαση κρίνετε απαραίτητη, ώστε να υπενθυμίζεται σε όλους τους υπηρεσιακούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μόνο της ελληνικής γλώσσας στα αντίστοιχα έγγραφα της Δημόσιας Διοίκησης;”

Δεν υπάρχουν σχόλια