GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Σεισμός» στην εργατική νομοθεσία

Σαρωτικές αλλαγές σε υπερωρίες και 8ωρο με φόντο το ελαστικό ωράριο αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο Σφοδρές αντιδράσεις από το Εργατικ...


Σαρωτικές αλλαγές σε υπερωρίες και 8ωρο με φόντο το ελαστικό ωράριο αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο
Σφοδρές αντιδράσεις από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Δεν πρέπει να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι…»


   Σαρωτικές αλλαγές με επίκεντρο το ελαστικό ωράριο φέρνει στην αγορά εργασίας νέο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, η ηγεσία του οποία παραμένει ανένδοτη στις αρχικές της θέσης με τον Πρόεδρο, κύριο Άγγελο Μπεμπεκίδη να επισημαίνει χαρακτηριστικά, «διαφωνούμε κάθετα με τις νέες αλλαγές. Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες, πρέπει να αμείβονται με το καθεστώς των υπερωριών. Ελπίζουμε, ότι το τριτοβάθμιο όργανό μας θα κινηθεί αντίστοιχα, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα «ανοίξει» για τον θέμα…».

  Ειδικότερα, «αγκάθι» του νέου εργασιακού αποτελεί το ωράριο-λάστιχο που προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού των υπερωριών με ρεπό ή μειωμένο ωράριο.

  Σχετικά με το νέο εργασιακό, στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικά σενάρια ώστε να οριστικοποιηθούν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Δε θα θίγεται ωστόσο η θεμελιώδης αρχής της εβδομάδας των 40 ωρών απασχόλησης. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα, κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.


Για να εφαρμοστεί η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ενώ «κλειδί» θα αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η εποχικότητα του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
  Δηλαδή η επιχείρηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αυξημένο κύκλο εργασιών μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ως εκ τούτου έχει ανάγκη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους.

  Το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς των υπερωριών θα δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει τη διευθέτηση. Το ΑΣΕ θα εξετάζει τις προϋποθέσεις και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση. Το ελαστικό ωράριο όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία τροφίμων, την κονσερβοποιία, την υφαντουργία και σε άλλους κλάδους με εποχική δραστηριότητα.

  Η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου θα δηλώνεται μέσω ατομικής σύμβασης. Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο είχε νομοθετηθεί και πριν από μία δεκαετία με τη διαφορά ότι όριζε ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου της επιχείρησης η του κλάδου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τα σωματεία κατέληγαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα το μέτρο να μην εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

  «Η θέση μας ως Εργατικού Κέντρου Ξάνθης είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση, γιατί διαφορετικά θα περάσουν κι άλλα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης είναι αντίθετο σε όλα αυτά. Εάν, δούμε ότι η ΓΕΣΕΕ αλλάζει την αρχική της θέση και τα υιοθετεί, δεν θα διστάσουμε να την καταγγείλουμε, γιατί δεν πρέπει να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι…» καταλήγει ο κ. Α. Μπεμπεκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια