GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Σαρακοστή του lockdown: Από την Καθαρά Δευτέρα στο Πάσχα

Καθαροδευτέρα με χαρταετό, αλλά μετακίνηση μόνο με τα πόδια, 25η Μαρτίου χωρίς παρελάσεις και για το Πάσχα… ελπίζουμε


Καθαροδευτέρα με χαρταετό, αλλά μετακίνηση μόνο με τα πόδια, 25η Μαρτίου χωρίς παρελάσεις και για το Πάσχα… ελπίζουμε
Τα σενάρια πως αυτή την Καθαρά Δευτέρα λόγω lockdown θα απαγορευόταν το πέταγμα χαρταετού προκάλεσαν αντιδράσεις και από την κυβέρνηση έσπευσαν να διαψεύσουν ότι το τριήμερο της Αποκριάς θα επιβαλλόταν νέα μέτρα.

Την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσει ό,τι ισχύει τις καθημερινές -ότι κάθε Δευτέρα- για κάθε περιοχή ανάλογα, με την επιδημιολογία κατάταξη στην οποία βρίσκεται, ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Δηλαδή ούτως ή άλλως για την Αττική για παράδειγμα ισχύουν οι περιορισμοί της μετακίνησης με κωδικό 6 μόνο με τα πόδια. Επομένως, σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες. Τα πάρκα πάντως θα παραμείνουν ανοιχτά και το πέταγμα χαρταετου φυσικά και δεν απαγορεύεται.

Τυπικώς βεβαίως το μήνυμα με κωδικό 6 δεν περιλαμβάνει ως αιτία μετακίνησης το… πέταγμα χαρταετού. Στην πράξη όμως η Αστυνομία δεν θα έχει οδηγία να ελέγχει εάν οι πολίτες αμολάνε καλούμπα. Και αυτό καθώς είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα είχε τραγελαφικά αποτελέσματα, ενδεχομένως και εντάσεις στον απόηχο της Νέας Σμύρνης και με δεδομένη την κόπωση των πολιτών από ένα χρόνο περιορισμών.

Χωρίς παρελάσεις εφέτος η 25η Μαρτίου
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε επίσης να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένα μεγαλοπρεπή εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις την 25η Μαρτίου, με εξαίρεση τη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, για να αποφευχθούν και γκρίνιες από το “πατριωτικό” ακροατήριο ιδίως της δεξιάς. Η στρατιωτική παρέλαση όμως θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά χωρίς θεατές, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να την παρακολουθήσουν από τηλεοράσεως.

Αργεί η Ανάσταση
Και καθώς τα κρούσματα και δυστυχώς και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο αναβάλλεται η σταδιακή χαλάρωση του lockdown, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως θα εορτασθεί το Πάσχα. Σημειωτέον ειδικότερα ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας χθες ήταν 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου ήταν 408 ασθενείς.

Η κυβέρνηση ιδανικά ήθελε να έχει ανοίξει πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα βήμα βήμα το λιανεμπόριο και η εστίαση και το Πάσχα να προχωρούσε σε ένα γενικότερο άνοιγμα με άρση απαγορεύσεων μετακίνησης σε όλη τη χώρα. Εξάλλου στα μέσα Μαϊού, όταν και εφόσον όλα πάνε καλά θα έχει επιτευχθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό όλων των πολιτών 65 ετών και άνω και όλων των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τον τουρισμό.

“Φταίνε οι διαδηλώσεις”, επιμένει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι καθοριστικό ρόλο στη νέα έξαρση της πανδημίας και τη συνακόλουθη αναβολή του ανοίγματος της αγοράς παίζουν οι διαδηλώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται έρευνα του Πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου, που δημοσιοποιεί το Politico, για δύο πορείες το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Σημειωτέον όμως ότι οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις που ήταν ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19, με τους συμμετέχοντας συχνά να μην σέβονται τους κανόνες για τις αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας.

Από την κυβέρνηση πάντως υποστηρίζουν ότι και στην Ελλάδα η επιδημιολογική καμπύλη, είναι παράλληλη με την αύξηση των διαδηλώσεων. Αναφέρουν ειδικότερα ότι στις 10 Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 1.496 και οι διασωλημένοι 284 και στις 11 Μαρτίου τα κρούσματα έφτασαν τα 2.570, οι διασωληνωμένοι τους 506 διασωληνωμένους και οι θάνατοι τους 51. Επικαλούνται επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι δέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων και υποστηρίζουν ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε έτσι ως υποκινητής περισσότερων και ογκωδέστερων διαδηλώσεων.

Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολη η μετάδοση του κορονοϊού σε μετρό και λεωφορεία
Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται έρευνα του ιατρικού τμήματος του ΜΙΤ, σύμφωνα με την οποία η διασπορά του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι τόσο εύκολη καθώς ο κόσμος δεν συνηθίζει να περνά πολλή ώρα στο λεωφορείο ή στο μετρό, τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τον χρόνο που περνά στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή σε ένα εστιατόριο. Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους οι άνθρωποι τείνουν μάλιστα να κάθονται ή να στέκονται ήσυχα: Δεν μιλούν, δεν τραγουδούν, δεν φωνάζουν και δεν συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που απελευθερώνουν αυξημένα αναπνευστικά σωματίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια