GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εμμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών η Αγκυρα

Αυτή η εμμονή των Τουρκων με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έχει τελειωμό.


Αυτή η εμμονή των Τουρκων με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έχει τελειωμό.
Συνεχώς θέτουν τέτοιο θέμα σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και με την ευκαιρία των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Έτσι πληθαίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονταν και πάλι στο θέμα των νησιών και του εξοπλισμού τους υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Στα δημοσιεύματα γινόταν επίσης λόγος και στα νησιά και τις νησίδες που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το καθεστώς τους δεν είναι καθορισμένο. Όλα αυτά, όπως αναφερόταν, βρίσκονται στο τραπέζι των διερευνητικών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγιε», ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ ηγείται της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Ιδού τι έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες ως δήθεν ατζέντα των διερευνητικών, ενώ στην πραγματικότητα η Αθήνα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι το μοναδικό θέμα των διερευνητικών είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Και τίποτα άλλο. Αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι άλλα θέματα επρόκειτο να συζητηθούν. Συγκεκριμένα:

«Οι αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ελλάδος θα συζητήσουν λεπτομερώς τα θέματα που εξετάστηκαν στον προηγούμενο γύρο, την τρέχουσα κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τα βήματα που μπορούν να ληφθούν σε προβληματικές περιοχές και τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι συνομιλίες στην Αθήνα θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, τα χωρικά ύδατα, ο εξοπλισμός και η ανάπτυξη στρατευμάτων σε νησιά υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ο εναέριος χώρος καθώς και νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με μη καθορισμένο καθεστώς», σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Στη συνάντηση, η τουρκική πλευρά θα τονίσει για άλλη μια φορά στους Έλληνες ομολόγους της ότι ο εξοπλισμός νησιών αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Στην Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια παρά το γεγονός ότι έχει 6 μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, θα ειπωθεί, για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα διεθνώς. Η Τουρκία θα τονίσει επίσης ότι η πρόθεση της Αθήνας να αυξήσει τα σύνορα των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα θεωρηθεί ‘αιτία πολέμου’ από την Άγκυρα», αναφέρονται στα τουρκικά δημοσιεύματα.

Προκλήσεις από τον Ακάρ
Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας κατηγορώντας ότι εξακολουθεί να εμποδίζει και να παρακωλύει τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με απειλές και πρακτικές που αυξάνουν την ένταση.

Σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, των αρχηγών των σωμάτων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι θέλουν να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές τους «ειδικά με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Αιγύπτου». Όπως πάντα, υποστήριξε, «λέμε διάλογο και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Δυστυχώς, ισχυρίστηκε περαιτέρω, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμποδίζει και να παρακωλύει τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας, με μια σειρά από απειλές και πρακτικές, που αυξάνουν την ένταση, κατά τρόπο που δεν ταιριάζει σε μία καλή γειτονία.

«Πιστεύουν ότι μπορούν επιτύχουν ορισμένα οφέλη, δείχνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ωσάν να είναι ζήτημα μεταξύ Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά δεν είναι δυνατόν να φτάσουν πουθενά με αυτόν τον τρόπο. Δεν το δεχόμαστε. Εξακολουθούν να αναφέρονται στις ασκήσεις ως απειλή. Πρέπει να δουν και να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πετύχουν τίποτα με αυτά τα πράγματα, ότι δεν έχουν καμία αξία ενώπιον της Τουρκίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι συνεχίζουν να λένε στους Έλληνες ομολόγους τους σε κάθε ευκαιρία ότι αναμένουν για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την Τουρκία.

«Λέμε ξανά και ξανά ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για οποιοδήποτε θέμα. Ευχόμαστε οι Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν τις ασυμβίβαστες και προκλητικές θέσεις τους το συντομότερο δυνατόν, επειδή είναι σημαντικό για την περιοχή και για την ευημερία του ελληνικού λαού», είπε.

Διότι, συνέχισε, «στις οικονομικές συνθήκες που βρίσκονται, εξακολουθούν να κάνουν προσπάθειες για εξοπλισμό. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά είναι εναντίον του ελληνικού λαού».

Συγκεκριμένα, «οι δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών, ορισμένων πολιτικών, συνταξιούχων πολιτικών και στρατιωτικών γραφειοκρατών επ’ αυτών των θεμάτων επίσης δείχνουν ότι συμμερίζονται τις απόψεις μας», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια