GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πιο ακριβός αναμένεται φέτος ο οβελίας… Το καθολικό Πάσχα «απειλεί» να μας αφήσει χωρίς αμνοερίφια

    Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησαν μαζικές σφαγές αμνοεριφίων και εξαγωγές στην Ιταλία

 

 

Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησαν μαζικές σφαγές αμνοεριφίων και εξαγωγές στην Ιταλία

Δημήτριος Ψεμματάς:
«Δεδομένου ότι το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται ένα μήνα πριν το δικό μας, δεν θα έχουμε φέτος την επάρκεια που είχαμε πέρσι…»

 Πιο ακριβός αναμένεται σε σχέση με πέρσι ο οβελίας, τουλάχιστον, αυτό προμηνύει η πρώτη εικόνα για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Ήδη, οι τιμές των αμνοεριφίων ακολουθούν μια αυξητική τάση, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, λόγω του καθολικού Πάσχα που φέτος εορτάζεται στις 4 Απριλίου, ένα μήνα δηλαδή πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων, με τη ζήτηση από την Ιταλία να είναι τεράστια.

  «Σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους παραγωγούς με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν πιάσει «φωτιά», 30% και 40% πιο πάνω σε σχέση με πέρσι, οι τιμές στα αμνοερίφια είναι αρκετά καλές. Πέρσι, οι τιμές είχαν εξευτελιστεί λόγω των άστοχων δηλώσεων του τότε αρμόδιου υπουργού, κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη, περί κλεισίματος των σφαγείων. Φέτος η τιμή διαμορφώνεται στα 3 ευρώ περίπου το κιλό για ζών βάρος και στα 5,30 ευρώ το κιλό για σφάγιο, τη στιγμή που πέρσι η τιμή είχε πέσει στα 2,10 ευρώ το κιλό. Είμαστε καλά φέτος, αν και οι ζωοτροφές παραμένουν στα ύψη και τα έξοδα είναι πολλά…» αναφέρει, ενδεικτικά, ο κ. Δημ. Ψεμματάς.

  Από εκεί και πέρα, όπως παραδέχεται ο ίδιος, εδώ και μια εβδομάδα έχουν ξεκινήσει μαζικές σφαγές αμνοεριφίων για εξαγωγή στην Ιταλία για το καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα, όσον αφορά την επάρκεια αμνοεριφίων για το Πάσχα των Ορθοδόξων, ένα μήνα μετά.

  «Δεδομένου ότι το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται στις 4 Απριλίου και οι εξαγωγές στην Ιταλία έχουν ξεκινήσει δυναμικά λόγω της ζήτησης που υπάρχει, το μόνον σίγουρο είναι πως φέτος δεν θα έχουμε την επάρκεια που είχαμε πέρσι στα αμνοερίφια, όσον αφορά την εγχώρια αγορά. Πάντοτε, βέβαια, υπάρχουν κάποια αποθέματα, σίγουρα όμως δεν θα είναι αρκετά…» συμπληρώνει ο ίδιος.

  Βέβαια, δεν αποκλείεται, εάν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα του lockdown για την πασχαλινή περίοδο, πολλοί συμπολίτες μας να μην μετακινηθούν προς τα χωριά τους, ειδικά εάν αυτά βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους -κι όπου συνήθως στήνονται οι ψησταριές- η ζήτηση να μην είναι και τόσο μεγάλη. Αν και όπως επισημαίνει ο κ. Δημ. Ψεμματάς, ο παραδοσιακός οβελίας έχει πάντα την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι και επομένως η ζήτηση είναι σχεδόν δεδομένη, κρούοντας, έτσι, τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια στην αγορά, εκείνη την περίοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια