GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τίμησε τη Θρακιώτισσα Πομάκα Εμινέ Μπουρουτζί

Παγκόσμιας προβολής τυγχάνει πλέον η πομακική κοινότητα της Θράκης, καθώς ένα εξέχον μέλος αυτής έλαβε τιμητική διάκριση από το Προξενείο τω...


Παγκόσμιας προβολής τυγχάνει πλέον η πομακική κοινότητα της Θράκης, καθώς ένα εξέχον μέλος αυτής έλαβε τιμητική διάκριση από το Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την Εμινέ Μπουρουτζί, η οποία τιμήθηκε από το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη με το Διεθνές Βραβείο «International Women of Courage Award» ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).Η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο της Εμινέ Μπουρουτζί έγινε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, όμως σε αυτήν συμμετείχε και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο κος Πάιατ εξήρε την δράση της Εμινέ Μπουρουτζί, η οποία κατάγεται από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και έχει εργαστεί ποικιλοτρόπως για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, την διατήρηση και διάδοση της πομακικής παράδοσης, την απασχόληση των γυναικών, την επιμόρφωσή τους και την εν γένει συμμετοχή τους στα κοινά. Πέρα από την ατομική δράση, η Εμινέ Μπουρουτζί εργάζεται πάνω σε όλα αυτά και με όχημα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, του οποίου είναι ιδρύτρια.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Θράκη ο Τζέφρι Πάιατ
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί για άλλη μία φορά στην Αλεξανδρούπολη, την οποία, όπως είπε έχει επισκεφτεί πέντε φορές επειδή «την βλέπουμε (εν. οι ΗΠΑ) ως μία στρατηγική περιοχή που μετατρέπεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό, διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο».

Ο κος Πάιατ ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα επεκτείνεται και στην Αλεξανδρούπολη η οργάνωση «Women Act» που εργάζεται για την ενδυνάμωση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική.

Στο μήνυμα του ο Τζέφρι Πάιατ χαιρέτισε επίσης την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή των Αμερικανίδων γυναικών στο Φιλελληνικό Κίνημα της δεκαετίας του 1820 που είχε δημιουργηθεί ακριβώς λόγω της Επανάστασης.

Χαιρέτισε, τέλος, και το ελληνικό κίνημα #Metoo αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάνουν για την ενδυνάμωση του ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που με δηλώσεις τους ενθαρρύνουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια