GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο μοναδικός άνθρωπος που δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει

  Η προετοιμασία ενός διεθνούς ταξιδιού (τουλάχιστον σε χώρες εκτός ΕΕ) περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής γι...

 


Η προετοιμασία ενός διεθνούς ταξιδιού (τουλάχιστον σε χώρες εκτός ΕΕ) περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να βγάλετε το διαβατήριο σας εκτός, φυσικά, αν είστε η Βασίλισσα της Αγγλίας.
Ναι σωστά καταλάβατε. Η Αυτού Μεγαλειότητα, όπως αναφέρει το Reader’ s Digest, είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που δεν χρειάζεται καθόλου τα απαραίτητα έγγραφα, όπως διαβατήριο, που χρειάζεται ο απλός, κοινός θνητός όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Ο λόγος; Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει επισκεφθεί περισσότερες χώρες (περίπου 116) από οποιονδήποτε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, δεν υποχρεούται να φέρει διαβατήριο ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς δεν χρειάζεται να αποδείξει την ταυτότητά της.

Ο κανόνας, μάλιστα, εξηγείται στην πρώτη σελίδα ενός βρετανικού διαβατηρίου, το οποίο έχει το ακόλουθο μήνυμα: «H Γραμματέας του Κράτους της Αυτού Υψηλότητας της Μεγάλης Βρετανίας ζητά και απαιτεί από όλους όσους τους αφορά να επιτρέψουν στον κάτοχο αυτού του διαβατηρίου να περάσει ελεύθερα χωρίς εμπόδια και να παράσχουν στον κάτοχο αυτόν βοήθεια και προστασία σε ό,τι χρειαστεί».

Με απλά λόγια, καθώς η Βασίλισσα εκδίδει διαβατήρια σε Βρετανούς πολίτες, δεν υποχρεούται να διαθέτει και η ίδια το δικό της. Κάτι που δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Τόσο ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο πρίγκιπας Κάρολος, όσο και τα παιδιά του δεύτερου, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν το διαβατήριό τους όταν ταξιδεύουν.

Το να ταξιδεύει χωρίς διαβατήριο, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος νόμος από τον οποίο απαλλάσσεται η βασίλισσα Ελισάβετ. Ως μέρος του «βασιλικού δικαιώματος» -εξουσίες και δικαιώματα που διαθέτει η μονάρχης- η βασίλισσα είναι το μόνο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να οδηγήσει χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ενώ μεταξύ των προνομίων της και το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσει εξετάσεις οδήγησης, καθώς και το ότι το κρατικό της αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδέψει χωρίς πινακίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια