GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει 3 νησίδες στη Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και συνολικά 131 νησιά στο Αιγαίο

Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες» υποστηρίζει η σκ...


Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες» υποστηρίζει η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται απόρρητο έγγραφο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίου.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να είχε ετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το επίμαχο PowerPoint, αποτελεί μέρος μελέτη που εστίαζε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.

Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, με ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου μιας υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων και να το έχει κρύψει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, το Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα, σε μια άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Ποια είναι τα ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που είχε βάλει στο μάτι η Τουρκία

Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες είναι τα εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 11 στη Λέβιθα, 2 στην Στρογγυλή και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.

Η μελέτη, σύμφωνα με το Nordic Monitor, βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια, η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996.

Μάλιστα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές πως οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικές για τις επιχειρήσεις στο μέλλον των Ιμίων, όπως και οι εντάσεις με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια