GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πάγια έξοδα VS Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το ταμείο βγαίνει μείον στην εστίαση

    Τα τεφτέρια τους βγάζουν στη δημοσιότητα οι επιχειρηματίες εστίασης μετά την προκλητική -όπως λένε- δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδων...

 

 

Τα τεφτέρια τους βγάζουν στη δημοσιότητα οι επιχειρηματίες εστίασης μετά την προκλητική -όπως λένε- δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ίδιος βέβαια παραδέχθηκε πως ήταν λεκτική υπερβολή η πρόκληση για την παράδοση κλειδιών από επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της αναφοράς των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει.

«Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που είπε ο υπουργός. Ήταν προσβλητικό για τον κλάδο μας, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αντί να σβήνουμε τη φωτιά, την πυροδοτούν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κουδούνης. Πάντως, η απόφαση έχει ληφθεί και στις 10 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος να συγκεντρώσουν τα κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης και μετέπειτα να σταλούν στην Αθήνα για να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου 99 εκπρόσωποι. «Ο κλάδος έχει υποστεί μία τεράστια ζημιά που είναι μη αναστρέψιμη και χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης. Μη ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει και μία οικογένεια. Κανείς δεν μας ρώτησε τι βάλαμε στην κατσαρόλα για τα παιδιά μας» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως λένε επιχειρηματίες που μιλούν στη «ΜτΚ» η επιστρεπτέα προκαταβολή μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα πάγια έξοδα, αποδεικνύεται ότι συγκριτικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές το ταμείο βγαίνει μείον.

Η… λυπητερή του Ιανουαρίου
Τον Ιανουάριο δόθηκε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή και σύμφωνα με τα στοιχεία το 32% των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού δεν πήραν έγκριση για να λάβουν τη δόση. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε και το πόσο που έλαβαν οι περισσότεροι που κυμάνθηκε στις 2.000-4.000 ευρώ, με κάποιες επιχειρήσεις μεγαλύτερες να λαμβάνουν έως και 15.000 ευρώ.

Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που πήραν από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα προετοιμάζουν την 6η δόση με ειδικό αλγόριθμό για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης αναλύει τα πάγια έξοδα μίας μικρομεσαίας επιχείρησης που πρέπει να πληρώσει έστω και με τα στόρια κατεβασμένα. «Τουλάχιστον 3.300 ευρώ πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ένας επιχειρηματίας εστίασης ενός καταστήματος με τουλάχιστον πέντε υπαλλήλους» αναφέρει «συγκεκριμένα για το ΦΠΑ του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο κλήθηκε να πληρώσει κατά προσέγγιση 500 ευρώ, δημοτικό φόρο 40 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές 330 ευρώ, ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ, έδωσε σε λογιστικό γραφείο για τις υποχρεώσεις του 150 ευρώ, σε τηλεπικοινωνίες και παροχή διαδικτύου 80 ευρώ, σε συνδρομητικά κανάλια 400 ευρώ, ενώ υπολογίζονται και οι πληρωμές για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που είναι 150 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου για να πληρώσουν και τους λογαριασμούς ενέργειας από τους μήνες που ήταν σε λειτουργία τα καταστήματά τους. «Για μία μικρομεσαία επιχείρηση, οι λογαριασμοί ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τώρα για τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο είναι 1.200 ευρώ, για την ύδρευση από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 300 ευρώ και υπάρχει πάγιο για το αέριο που είναι 50 ευρώ».

Στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα προσωπικά έξοδα και οι υποχρεώσεις για την κατοικία του κάθε επιχειρηματία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Επιτροπίδη είναι στα 1.200 ευρώ τουλάχιστον. «Καταλαβαίνεται χρειαζόμαστε 4.500 ευρώ γι’ αυτό το μήνα και οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει κάτω από 3.000 ευρώ ως επιστρεπτέα προκαταβολή» δηλώνει.

Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για την επόμενη ημέρα στην εστίαση, καθώς αρκετά μαγαζιά φαίνεται να μην ανοίγουν ποτέ ξανά. «Δύο στους δέκα μόνο θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, όταν αρθεί το lockdown. Το 40% των επιχειρηματιών εστίασης στη Θεσσαλονίκη θα βάλει λουκέτο» λέει ο γ.γ. Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Τα χρέη συσσωρεύτηκαν
Εκτός από τα πάγια έξοδα, ταυτόχρονα τρέχουν οφειλές και ρυθμίσεις προς το δημόσιο και ιδιώτες. Μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς ελαφρύνσεις, όμως ήδη έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο χρόνο υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρηματίες εστίασης.

«Νομίζουν ότι τα μόνα μας έξοδα είναι τα ενοίκια και η μισθοδοσία. Υπάρχουν πολλά έξοδα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι μηδαμινές» αναφέρει ο κ. Κουδούνης. «Μέχρι στιγμής για έμενα συσσωρεύτηκαν 93.000 σε χρέη λόγω των lockdown και έχω πάρει 4.000 ευρώ από κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή» σημειώνει, δείχνοντας τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πρώτοι δύο μήνες που δεν θα πληρώσουν ενοίκια οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Ωστόσο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα έπρεπε να πληρώνουν χρηματικά ποσά και με μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα. «Πλήρωσα 14.000 σε ενοίκια από τον προηγούμενο Μάρτιο και κάθε μήνα είχα πάγια έξοδα 1.000 ευρώ. Συνολικά έλαβα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 30.000 ευρώ αλλά όπως καταλαβαίνεται έχουμε και έξοδα προσωπικής διαβίωσης που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν» δηλώνει ιδιοκτήτες καφετέριας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Χαμένοι και οι υπάλληλοι
Αυτή τη φορά όμως και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή αποδεικνύονται «χαμένοι», καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν από το επίδομα είναι πολύ λιγότερα από το μισθό τους. Στο πρώτο lockdown, που η κυβέρνηση έδωσε 800 ευρώ υπήρχαν και κερδισμένοι, τώρα όμως με τα 534 ευρώ δυσκολεύονται όλοι.

«Κανονικά έβγαζα 700 ευρώ το μήνα και υπήρχαν επιπλέον έσοδα από τα πουρμπουάρ. Πλέον αναγκαστικά ζητάω οικονομική βοήθεια από τους γονείς μου για να μπορώ να ανταπεξέλθω. Δεν αρκούν τα 534 ευρώ» λέει ο 25χρονος Γαβριήλ Μ. που εργαζόταν σε καφέ-μπαρ. Δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση με δυσκολίες διαβίωσης, αλλά το μέσο όρο των εργαζομένων σε καταστήματα εστίασης που έχουν κατεβάσει ρολά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κουδούνης, οι επιχειρηματίες μέχρι πρότινος στήριζαν οικονομικά τους εργαζόμενους τους αλλά πλέον δυσκολεύονται. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον που είχε συνηθίσει να ζει με 1.000 ευρώ το μήνα, τώρα να προσπαθεί να τα βγάλει πέρας με 534 ευρώ. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες όσο μπορούν στηρίζουν υπαλλήλους τους με οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» αναφέρει.

«Αποκλείστηκα από την 5η επιστρεπτέα…»

Toυ Στέφανου Μαχτσίρα
Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από την εστίαση που έμεινε εκτός της 5η επιστρεπτέας προκαταβολής. «Στις δύο προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας είχα λάβει συνολικά 6.000 ευρώ (4.000 ευρώ στην πρώτη φάση και 2.000 ευρώ στη δεύτερη φάση), στον πέμπτο κύκλο αποκλείστηκα», επισημαίνει επιχειρηματίας της εστίασης στη «ΜτΚ».

«Έχω δύο εργαζόμενους, έχουν βγει σε αναστολή, τα 6.000 ευρώ που πήρα δεν φτάνουν για να καλυφθούν τα πάγια έξοδα του μαγαζιού (φως, νερό, ίντερνετ) ούτε τα έξοδα του σπιτιού μου. Δεν έχουμε μόνο μαγαζιά αλλά και οικογένεια», προσθέτει. «Η πρόβλεψη που υπήρχε στην προκήρυξη της επιστρεπτέας για ενίσχυση με βάση τζίρο τετραμήνου απέκλεισε πολλούς μικρούς», αναφέρει. «Επιχείρηση εστίασης με 6 εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, είχε λάβει 8.000 ευρώ στην προηγούμενη επιστρεπτέα, στον πέμπτο κύκλο και ενώ ο τζίρος της είχε πέσει παραπάνω πήρε τα μισά, δεν υπολογίζονται καθόλου τα έξοδα του ιδιοκτήτη, πώς θα ζήσει ο εστιάτορας», σημειώνει ο Λευτέρης Γεωργιάδης, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της διοίκησης του ΕΕΘ. «Οι άνθρωποι του κλάδου είναι μικρομεσαίοι, πληρώνουν τα έξοδά τους και ζουν τις οικογένειές τους μέσω του τζίρου τους, δεν έχουν καβάτζα εκατομμύρια στην άκρη», προσθέτει. Σχεδόν μία στις δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 απορρίφθηκαν. Από τις συνολικά 732.968 αιτήσεις έγιναν δεκτές 361.888 και 371.080 απορρίφθηκαν γιατί δεν εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Η συμμετοχή ήταν τεράστια καθώς το 50% του ποσού της ενίσχυσης, όπως και στο τέταρτο κύκλο δεν επιστρέφεται και υπήρχε ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ.
 
Τέσσερα νέα μέτρα για την εστίαση
Τέσσερα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε την Παρασκευή με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Πρώτον, διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Και τέταρτο το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικό τζίρο 6,4 δις, ενώ το 2020 έπεσε στα 4,2 δις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35%». Η κυβέρνηση από τη μεριά της δαπάνησε 2 δις για τη στήριξη της εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια