GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κορονοϊός: Στο τραπέζι η χρήση διπλής μάσκας υποχρεωτικά από τους πολίτες

– Έχει ανοίξει διεθνώς η συζήτηση


– Έχει ανοίξει διεθνώς η συζήτηση
Αναστάσιος Καραδέδος:

«Η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται πανάκεια. Αυτοί που μπορούν να φορέσουν διπλή μάσκα, το κάνουν ήδη. Το θέμα δεν είναι να επιβάλλονται πρόστιμα στους πολίτες για να καλυφθεί η ανεπάρκεια που καταγράφεται στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος…»

  Διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η συζήτηση που υπάρχει διεθνώς αυτή την περίοδο αναφορικά με τη χρήση διπλής μάσκας υποχρεωτικά από τους πολίτες. Το θέμα εξετάζεται και από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους της χώρας μας, λόγω ενός ακόμη επιβαρυντικού παράγοντα που είναι οι μεταλλάξεις του ιού. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κύριος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε σχετικές του δηλώσεις, παραδέχθηκε ότι, «δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής.

  Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Αναστάσιος Καραδέδος, τονίζει πως, «η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται πανάκεια. Αυτοί που μπορούν να φορέσουν διπλή μάσκα, το κάνουν ήδη. Το θέμα δεν είναι να επιβάλλονται πρόστιμα στους πολίτες για να καλυφθεί η ανεπάρκεια που καταγράφεται στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος…».

  Ο ίδιος αναφέρει ότι, η μάσκα, όπως κι όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα για την ατομική προστασία του καθενός μας αποτελούν τον πρώτο πυλώνα στη «μάχη» ενάντια στον ιό και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, μόνον εάν εφαρμόζονται συνδυαστικά με τους δύο υπόλοιπους, το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση των περιστατικών Covid- 19 αλλά και το πρόγραμμα για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, που έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σκοπό τους, όπως υπογραμμίζει.

  Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει ο κ. Α. Καραδέδος, είναι εντελώς λανθασμένος χειρισμός να εστιάζουμε αποκλειστικά στη μάσκα, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα στους πολίτες που δεν ακολουθούν την ορθή χρήση της, την ίδια στιγμή που υπό κατάρρευση βρίσκεται το σύστημα υγείας, ενώ με αργούς ρυθμούς προχωράνε οι εμβολιασμοί των πληθυσμών.

  «Τόσο ο κύριος Εξαδάκτυλος, όσο και η επιτροπή λοιμωξιολόγων που είναι διορισμένη από την κυβέρνηση, μας είχαν «βομβαρδίσει» κυριολεκτικά, πριν τα Χριστούγεννα, σχετικά με τους επικείμενους εμβολιασμούς. Τελικά, πού είναι όλα αυτά τα εμβόλια που θα έφερνε ο κ. Κικίλιας, υπουργός υγείας, για να χτίσει «ασπίδα» προστασίας μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και τον φόβο της μεγάλης μεταδοτικότητας που συνεπάγονται οι νέες παραλλαγές του ιού;» υπογραμμίζει ο ίδιος και συνεχίζει, «αντί, λοιπόν, να δούμε αυτό το κομμάτι, καθώς επίσης και τις ατέλειες του ΕΣΥ, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναλωνόμαστε σε θέματα, όπως τα πρόστιμα για τους παραβάτες της μάσκας…».

  Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Α. Καραδέδος, είναι καλό που βγαίνουν κατά καιρούς προκηρύξεις, το θέμα ωστόσο είναι να στελεχώνονται με το απαιτούμενο προσωπικό τα νοσοκομεία της χώρας που στενάζουν κάτω από το βάρος αυτής της κατάστασης.

  Ο ίδιος κάνει λόγο για λάθη και παραλείψεις που έχουν δημιουργήσει κενά στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα κάποια νοσοκομεία να κινδυνεύουν ακόμη και με μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας.

  «Ελάχιστοι είναι αυτοί που εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, κινδυνεύουμε με οικονομική κατάρρευση και κατάρρευση του ΕΣΥ. Έχει αναγνωριστεί βέβαια, σε προφορικό επίπεδο, ο ρόλος των ιδιωτικών ιατρών, η συμμετοχή των οποίων είναι επιβεβλημένη από τη νομοθεσία στη διαχείριση του προβλήματος σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές εξουσίες και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς, ωστόσο, αυτό να έχει γίνει ακόμη πράξη…» όπως καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια