GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΟΠΥΥ: Ένα βήμα πιο κοντά η άρση του γραφειοκρατικού εμποδίου για την πρόσβαση σε νέα φάρμακα

  Από το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης πέρασε η λίστα με τα νέα ΦΥΚ που υποβάλλονται σε ΣΗΠ, ...

 

Από το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης πέρασε η λίστα με τα νέα ΦΥΚ που υποβάλλονται σε ΣΗΠ, αλλά και όσα εξαιρούνται, κάνοντας το βασικό βήμα για να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό εμπόδιο που προκάλεσε περαιτέρω ταλαιπωρία σε ασθενείς.

Μια καθυστέρηση στην επικαιροποίηση της λίστας με τα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), πριν τη χορήγηση τους στους ασθενείς, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πασχόντων που μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ένα από τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στη Θετική Λίστα, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια…

Όπως τους ανέφεραν η συνταγή δεν μπορούσε να εκτελεστεί, καθώς η χορήγηση του φαρμάκου θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από ΣΗΠ, αν και οι θεραπείες τους άνηκαν σε κατηγορίες που δεν προβλεπόταν η διαδικασία!

Οι ενστάσεις των ασθενών, που σε κάποιες περιπτώσεις ανέμεναν την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα και της συνταγογράφηση, για να βελτιώσουν τη διαχείριση της πάθησης τους, αλλά και των ιατρών τους έφθασαν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του News4Health, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε κινητοποίηση στον Οργανισμό, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Έτσι, στις αρχές της εβδομάδες ετοιμάστηκε η σχετική λίστα και με ένα έγγραφο, με την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον», απεστάλη στο Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, προς έγκριση.

Πρόκειται για τον κατάλογο Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) σοβαρών παθήσεων, τα οποία προεγκρίνονται μέσω του ΣΗΠ.

Όπως σημειώνεται και στο έγγραφο, μετά την έκδοση της νέας Θετικής Λίστας, του καταλόγου με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ανάμεσα στα οποία ήταν και δεκάδες νέα πρωτότυπα φάρμακα, προτείνεται η αναθεώρηση του καταλόγου των ΦΥΚ σοβαρών παθήσεων που υποβάλλονται σε ΣΗΠ, με την προσθήκη των νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια