GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μέχρι πότε χορηγείται η ετήσια άδεια του 2020 – Τι αλλάζει στη δήλωσή της, πότε υποβάλλεται

  Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2021 η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 για την γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας του 202...

 

Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2021 η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 για την γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News παρατείνεται η υποβολή του εντύπου Ε11 που λήγει κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωράει σε αυτή την παράταση υποβολής του εντύπου καθώς η χορήγηση των υπολοίπων η μερών της ετήσιας άδειας του 2020 μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 για τους εργαζομένους που έχει μπει σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους. Η απόφαση θα προβλέπει ότι «η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 παρατείνεται για το έτος 2021, έως και την 31η Ιουλίου 2021».

Ο εργοδότης υποχρεούται κάθε χρόνο να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του μηνός Ιανουαρίου στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Ωστόσο φέτος λόγω του ότι παρατάθηκε η χορήγηση της ετήσιας άδειας 2020 μέχρι τέλος Ιουνίου 2021, παρατείνεται και η ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού εντύπου.

Συνεπώς κάθε εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί, με το έντυπο Ε11 ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο Βιβλίο Αδειών.

Ωστόσο την παράταση υποβολής του εντύπου Ε11 που αφορά την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας μέχρι τις 31 Ιουλίου έχει ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή με το έντυπο Ε11 υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εντός του μηνός Ιανουαρίου (δηλαδή εντός του επόμενου μήνα από την λήξη του προηγούμενου έτους), στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Αδειών.

Λόγω των έκτακτων εργασιακών συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2020 από την πανδημία του κορoνοϊού, νομοθετήθηκε με τον Ν. 4756/2020 άρθρο 69, παράγραφος 1: «Επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30ή Ιουνίου 2021».

Όπως αναφέρεται αυτό καθιστά φύσει αδύνατη την υποβολή του εντύπου Ε11 νωρίτερα και επιτακτική τη μεταφορά της ανωτέρω δήλωσης στις 31/07/2021 (ήτοι εντός του επόμενου μήνα από την προθεσμία λήψης του συνόλου ή του υπολοίπου της κανονικής αδείας του έτους 2020).

Ετήσια άδεια
Όσοι εργαζόμενοι έχουν υπόλοιπα αδείας του 2020 μπορούν να πάρουν τις ημέρες αδείας που υπολείπονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 εφόσον έχει ανασταλεί κάποια στιγμή η σύμβαση εργασίας τους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δυνατότητα παρέχεται για εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 ή κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια