GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Πόσο κοστίζει να ανοίξεις ένα e-shop]

Πριν από λίγες ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε πως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξε...

Πριν από λίγες ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε πως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία e-shop. Η επιδότηση ανά επιχείρηση, θα ανέλθει στα 5.000 ευρώ και το συνολικό “πακέτο” που θα διατεθεί θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση επιδιώκει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην e-εποχή, σε μια περίοδο όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί διέξοδο λόγω της πανδημίας, των lockdowns και της στροφής των καταναλωτών, ακόμη και των πιο δύσπιστων, στις e-αγορές.

Για να αντιληφθούμε την αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά και τη διείσδυση του online shopping στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 16% των καταναλωτών ψώνισε για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου όταν ξεκίνησε η πανδημία, ενώ το 60% δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να αγοράζει online όλες τις κατηγορίες προϊόντων (πηγή: έρευνα της Κραταιόν Συμβουλευτική που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Greca). Σε σχέση δε με την προ COVID-19 εποχή, 8 στους 10 καταναλωτές (ποσοστό 77%) αναφέρουν πως αγοράζουν περισσότερο online και 1 στους 2 (ποσοστό 53%) ψωνίζει περισσότερο με γνώμονα την υγεία του, αποφεύγοντας το φυσικό δίκτυο.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το e-εμπόριο ήρθε για να μείνει και αναμένεται να “ροκανίσει” τη δύναμη των φυσικών δικτύων. Κάτι που έχουν αντιληφθεί μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι όπως η Inditex (ZARA) και η H&M που έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο σημαντικού αριθμού καταστημάτων τους σε παγκόσμιο επίπεδο και στήριξη των e-shop τους.

Ας επανέλθουμε όμως στην ελληνική πραγματικότητα, στην επιδότηση που προτίθεται να δώσει το κράτος και στο πόσο τελικά κοστίζει η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Στελέχη της αγοράς, με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr για να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, κατέστησαν σαφές ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αποτελεί πανάκεια ούτε είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” για τον χαμένο τζίρο των φυσικών δικτύων. Πρόκειται, όπως είπαν, για μια επένδυση που χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια, για να έχει αποτέλεσμα και να φέρει καταναλωτές στην πόρτα του e-καταστήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, για τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος απαιτούνται κεφάλαια ύψους 75.000-125.000 ευρώ. Αυτό το ποσό επιμερίζεται στο κόστος της πλατφόρμας, πρόκειται για το πρόγραμμα που φιλοξενεί το ηλεκτρονικό κατάστημα και κυμαίνεται από 15.000 έως 45.000 ευρώ, στα έξοδα του digital marketing που υπολογίζονται μεταξύ 50.000-65.000 ευρώ, στην πρόσληψη εξειδικευμένου, άρα και πιο καλοπληρωμένου, προσωπικού (απαιτούνται τουλάχιστον 1-2 άτομα), στους συνεργάτες, στα λειτουργικά έξοδα, στα μεταφορικά κ.λπ.

Από το κεφάλαιο των 75.000-125.000 ευρώ, τα 75.000-100.000 ευρώ είναι εφάπαξ, δηλαδή με το “κλειδί” στο πληκτρολόγιο και σε αυτό περιλαμβάνονται και τα έξοδα λειτουργίας για το πρώτο 12μηνο.

Αυτό το κεφάλαιο δεν αφορά ένα μεγάλο e-shop. Αλλά ένα e-shop που υπολογίζεται ότι θα φέρει τζίρο 150.000-200.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, δηλαδή τον μισό απ’ ό,τι κάνει ένα φυσικό κατάστημα.

Οπότε η επιδότηση των 5.000 ευρώ για μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ένα πολύ μικρό ποσό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του, όπως άλλωστε δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας για ένα φυσικό κατάστημα (χώρος, διακόσμηση, υπάλληλοι κ.τ.λ.), αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, τα 5.000 ευρώ θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να πειραματιστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην πορεία να μπορέσουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για ένα βιώσιμο e-shop. 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια