GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Οδηγός για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές]

  Αφορολόγητες – ακατάσχετες χρηματικές αποζημιώσεις που φτάνουν έως το 80% του ονομαστικού ενοικίου θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθών...

 

Αφορολόγητες – ακατάσχετες χρηματικές αποζημιώσεις που φτάνουν έως το 80% του ονομαστικού ενοικίου θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους και αναγκάζονται και το πρώτο δίμηνο του 2021 να δεχθούν μειώσεις ενοικίων λόγω τους κορωνοϊού. Το ύψος της αποζημίωσης διαφέρει ανάλογα με το αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπως επίσης και με το αν οι ενοικιαστές είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (μέχρι τις 11 Ιανουαρίου) ή είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές αλλά εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Η καταβολή των αποζημιώσεων όμως θα καθυστερήσει σημαντικά δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα ποσά για τις αποζημιώσεις που αφορούν στο κούρεμα των ενοικίων που έγινε… τον περασμένο Νοέμβριο!

Ας δούμε τι ισχύσει ανά περίπτωση:

Ιανουάριος
Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021:
Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή ενοικίου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Επι της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο ενω το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.
Η αποζημίωση: Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών (αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις).

Φεβρουάριος

Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή: Οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Επί της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει θα πληρώσει μόνο το 20% του ενοικίου.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Είναι πιθανό να ισχύσει και αυτόν τον μήνα η μείωση ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται ενώ παραμένουν ανοιχτές. Τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν και πάλι με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών.

Παράδειγμα
Για ενοίκιο 1000 ευρώ:

Ο ενοικιαστής, εφόσον έχει κλείσει με κρατική εντολή δεν πληρώνει τίποτα τον Ιανουάριο ενώ τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μόνο 200 ευρώ Εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωσης 800 ευρω για τον Ιανουάριο και 600 ευρώ για τον Φεβρουάριο. Αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωση 600 ευρω για τον Ιανουάριο και 400 ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους
Για τους εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές ή ανοιχτές), που είναι σε αναστολή αναμένεται να επεκταθεί το «κούρεμα» 40% για το ενοίκιο:

    Κύριας κατοικίας.
    Φοιτητικής στέγης
που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το αρνητικό στοιχείο είναι ο χρόνος είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά μεταγενέστερος, ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα σε εκμισθωτές με τρέχουσες φορολογικές, δανειακές και άλλες υποχρεώσεις, καθόσον δυστυχώς δεν συνδυάζεται και με μέτρα χρονικής μετάθεσής τους. Το θετικό όμως είναι ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, και πλέον σίγουρη η είσπραξη του ενοικίου από το Κράτος παρά από κλειστές επιχειρήσεις, έτσι ώστε για σημαντικό αριθμό εκμισθωτών η λύση αυτή να είναι πολύ προτιμότερη από κάθε άλλη.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιας ζητά:

    Να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.


    Να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές.


    Να ισχύσει και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς η τελευταία εμπρόθεσμη δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2019 καταβάλλεται το Φεβρουάριο.

 Να εκδοθεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια