GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Η ώρα των Γυμνασίων-Λυκείων -Αποφασίζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι πότε θα γίνει η επιστροφή στις τάξεις]

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν τις αποφάσεις τους στην κυβέρνηση.

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν τις αποφάσεις τους στην κυβέρνηση.

Ολα δείχνουν πως πάμε ολοταχώς για άνοιγμα με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως τονίζουν ειδικοί, αλλά και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μέρες, το άνοιγμα των σχολείων είναι η «πρώτη προτεραιότητα». Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.

Οι σκέψεις των ειδικών για το άνοιγμα σε γυμνάσια και λύκεια
Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως».

Στην πλειοψηφία επικρατεί η άποψη πως θα ήταν καλό να γίνει το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου και όχι αυτή την προσεχή εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό θα δώσει ταυτόχρονα και τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να οργανωθούν καλύτερα. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που διαφωνούν με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια, θεωρώντας πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι γονείς να φέρουν φαΐ στο σπίτι», επισήμανε στο iefimerida.gr μέλος της επιτροπής, ενώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Γκάγκα: Απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων
Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ωστόσο τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Δερμιτζάκης: Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει επιπτώσεις
Σύμφωνος με την άποψη της Γκάγκα είναι και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλώντας στο iefimerida.gr ξεκαθάρισε ότι «τα κρούσματα πηγαίνουν σε ελεγχόμενους αριθμούς και επίπεδα. Υπάρχει μια τεράστια πίεση στην κοινωνία και την οικονομία. Επομένως, ήταν αναγκαίο να αποσυμπιεστούν τα πράγματα. Το άνοιγμα των σχολείων δίνει τεράστια ελευθερία, ψυχολογική και κοινωνική στις οικογένειες και δε έχει μεγάλη επίπτωση στη μετάδοση γιατί έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι συναντιούνται στα σπίτια χωρίς μάσκες».

Στόχος της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, προχθές στη Βουλή. «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα για το τι αναμένεται να συμβεί σήμερα. Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η διά ζώσης διδασκαλία στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι θέμα χρόνου και επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα.

Αποφασίζουν για το άνοιγμα καταστημάτων ΟΠΑΠ -Ανοιχτό για κυνήγι και ψάρεμα
Εκτός των σχολείων της δευτεροβάθμιας, η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει και για το άνοιγμα σε άλλους τομείς όπως τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, κάτω όμως από πολύ αυστηρά και πιο εξειδικευμένα μέτρα όπως για παράδειγμα, το διάστημα παραμονής εντός του καταστήματος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ θα αποφασίσουν και για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που θα σημαίνει πως για την συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούν να γίνουν και μετακινήσεις εκτός Νομού. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις.
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια