GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Ξεκινά εβδομάδα κρατικών πληρωμών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τι έρχεται]

  Πυρετωδώς εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εκδοθούν, με την εκκίνηση της εβδομάδας, οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, που θα ...

 

Πυρετωδώς εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εκδοθούν, με την εκκίνηση της εβδομάδας, οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, που θα “ξεκλειδώσουν” τις εκταμιεύσεις χρημάτων προς στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την Επιστρεπτέα 5 η ΚΥΑ ενδεχομένως και σήμερα να υπογραφεί, ώστε οι πληρωμές να αρχίσουν από την Τετάρτη 27/1.

Παράλληλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή των ποσών για το επίδομα θέρμανσης ενώ βέβαια εντός της εβδομάδας θα πρέπει να γίνει και ο δεύτερος γύρος της καταβολής των αποζημιώσεων περίπου για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου. Ουσιαστικά αυτά τα ποσά αναμένεται να «ντοπάρουν» κάπως την αγορά που ήδη κινείται λόγω των εκπτώσεων αλλά και των «συνδρόμων στέρησης» των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και για την τήρηση των κανόνων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του σε εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός έγραψε: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Άπαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

Οι πληρωμές
Αναλυτικά, πάντως, από το «γκισέ» του κράτους αυτήν την εβδομάδα αναμένονται:


· Εκκίνηση πληρωμών της Επιστρεπτέας προκαταβολής 5, όπου συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις. Βέβαια σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη σχετική επεξεργασία που έχει γίνει, ένας αριθμός σχεδόν 280.000 – 300.000 φαίνεται να μένει εκτός με βάση το κριτήρια της μείωσης τζίρου κατά 20%. Οριστικά βέβαια θα φανεί από τα κριτήρια που τελικά θα κλειδώσουν στην ΚΥΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν και στον αριθμό των εργαζόμενων πέρα από τις μειώσεις τζίρων. Πάντως τα ελάχιστα ποσά στήριξης θα είναι και πάλι στα 1000 ευρώ και το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Να σημειωθεί ότι με βάση τον αρχικό υπολογισμό του Υπ. Οικονομικών περίπου 400.000 αναμενόταν ότι θα ενταχθεί στο μέτρο. Η ολοκλήρωση των κατανομών προβλέπεται να έχει γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου

· Επιπλέον σήμερα εκτιμάται ότι θα εκδοθεί και η δεύτερη υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα ανοίξει το πράσινο φως για τις πληρωμές στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που πλέον έχουν καθοριστεί με ένα νέο σύστημα στη βάση των περιοχών και οικισμών που διαμένουν. Να σημειωθεί ότι το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μηνός. Το ύψος του επιδόματος για τους, συνολικά, 692.879 δικαιούχους κινείται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό. Μάλιστα φέτος πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτείται και η αγορά φυσικού αερίου και υγραερίου, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους καλύπτεται και η αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

· Παράλληλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει και ένας νέος κυκλος καταβολών στους λογαριασμούς ιδιοκτητών που τους «κουρεύτηκαν» τα ενοίκια Νοεμβρίου. Ήδη ΑΑΔΕ ελέγχει τις σχετικές δηλώσεις των ιδιοκτητών, επισημαίνει ελλείψεις και ζητά συμπληρωματικά στοιχεία. Ουσιαστικά αυτές οι πληρωμές είναι ενταγμένες στον πρώτο κύκλο πληρωμών που έχει ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει την «επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου», δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου για τα ενοίκια Νοεμβρίου. Θα αφορά όσους δεν πληρώθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο είτε γιατί εντοπίστηκαν λάθη ή ελλείψεις στις δηλώσεις «Δηλώσεις Covid» ή στο Ε9, είτε γιατί δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός στο Taxinet. Με βάση πληροφορίες σε περίπου 60.000 περιπτώσεις δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) ή υπάρχουν λάθη στις δηλώσεις COVID. Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της με προσωποποιημένο μήνυμα έχει ενημερώσει προκειμένου να δηλώσουν οι δικαιούχοι τον αριθμό ΙΒΑΝ ή για άλλα λάθη όπως π.χ, για ασυμφωνία μεταξύ τους ονόματος του κύριου δικαιούχου του λογαριασμού με το δηλωμένου ΙΒΑΝ και του ιδιοκτήτη του ακινήτου (εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος). Γιαυτό και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέχουν τα Mail τους για να ενημερωθούν για τυχόν παραλείψεις.

Παρέμβαση ΠΟΜΙΔΑ
Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον κ. Σταϊκούρα ζήτησε άμεσες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίων, «επισημαίνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκμισθωτές ακινήτων και προτείνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυσή τους».

Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

· Να ενταχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες με μειωμένα μισθώματα σε όλες τις διατάξεις που προβλέπουν επιμήκυνση χωρίς συνέπειες, των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεών τους.

· Να ενταχθούν και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με δανειακές υποχρεώσεις, και ιδιαίτερα όσοι ήταν συνεπείς ως σήμερα, στο επερχόμενο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών «ΓΕΦΥΡΑ».

· Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική απόφαση που να περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ Ιανουαρίου, ακόμη και εκείνους που θα περιληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση του 0% για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (για τη μείωση του 40% έχετε νομοθετική εξουσιοδότηση), ή λεπτομερής ανακοίνωση του Υπουργείου σας που να καθορίζει ποιος απαλλάσσεται και για ποιο ποσοστό, ώστε να τερματιστεί η άρνηση καταβολής ενοικίου από ένα μικρό ποσοστό κακόπιστων ενοικιαστών που ενώ κάλλιστα γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλουν το 60% του ενοικίου, αρνούνται, προσποιούμενοι ότι δήθεν αναμένουν τη δημοσίευση του νέου νόμου.

· Να δοθεί πλήρης ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου και νέα προθεσμία για τη διόρθωση όλων των τυπικών «λαθών», αλλά και για υποβολή νέων δηλώσεων ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές και από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς καμιά δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων, ώστε να μην χαθούν για ασήμαντους λόγους, νόμιμες αποζημιώσεις.

· Οι νέες δηλώσεις COVID Ιανουαρίου να περιλαμβάνουν πεδία αυτόματης διάγνωσης του αν ο μισθωτής είναι πράγματι δικαιούχος της μείωσης και σε ποιο ποσοστό έκαστος, ώστε με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής να γνωρίζει αυτόματα αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Ετσι θα μπορεί να γίνει άμεση εκκαθάριση & καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών.

· Να παραταθεί η προθεσμία δήλωσης σύναψης και λύσης παλαιών μισθώσεων που λήγει την 29.1.2021, μέχρι την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια