GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες!-Έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου]

«Είμαστε σύμμαχοι, είμαστε δύο χώρες που περάσαμε από βαθιά οικονομική κρίση, έχουμε αντίστοιχα βιώματα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολ...

«Είμαστε σύμμαχοι, είμαστε δύο χώρες που περάσαμε από βαθιά οικονομική κρίση, έχουμε αντίστοιχα βιώματα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, συναντιόμαστε όμως στον κοινό δρόμο για μεταρρυθμίσεις με κοινό αποτύπωμα, στην αποτελεσματικότητα των επιλογών μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο της επίσκεψής στην Πορτογαλία.

Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι ροές έχουν μειωθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην αποτελεσματικότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν γίνεται το βάρος να πέφτει μόνο στις χώρες πρώτες υποδοχής».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020».

«Περιμένουμε την επίσημη τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» είπε ακόμα, λίγη ώρα μετά την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διερευνητικές επαφές μέσα στον Ιανουάριο, την οποία και δεν επιβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές», είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και δήλωσε: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016. Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας, καλώντας τον Πορτογάλο ομόλογό του στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου.

«Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ διαψεύδει τον Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση για διερευνητικές επαφές

Διαψεύδει η Ελλάδα πως έχει λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για την έναρξη διερευνητικών επαφών, όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών» σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών εντός του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.


 
Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές εντός Ιανουαρίου

Την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών έχει ως εξής:

«Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, όπως και μεταξύ των γ.γ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές. Οπως δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, η χώρα του καλεί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, μετά από σχετική πρόσκληση που κατέθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση και εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Η αναφορά αυτή ενίσχυσε την πεποίθηση για τον ρόλο του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αγκυρα.

Δένδιας: Θα προσέλθουμε με εποικοδομητική διάθεση

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, οψέποτε αυτές ξεκινήσουν, με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια