GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Μεγάλη διάκριση για το Ανοσολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στο 1ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας]

  Παρουσίασαν έρευνα με θέμα «Διετής Μελέτη των Επιπέδων Βιταμίνης D στον πληθυσμό του Νομού Ξάνθης» κι έλαβαν έπαινο για την εργασία τους.

 

Παρουσίασαν έρευνα με θέμα «Διετής Μελέτη των Επιπέδων Βιταμίνης D στον πληθυσμό του Νομού Ξάνθης» κι έλαβαν έπαινο για την εργασία τους.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, διοργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2020.Η παρουσίαση της εμπεριστατωμένης έρευνας με θέμα ««Διετής Μελέτη των Επιπέδων Βιταμίνης D στον πληθυσμό του Νομού Ξάνθης» στο 1ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας, από το Ανοσολογικό τμήμα του ΓΝΞ, έλαβε τα εύσημα και της απενεμήθη έπαινος.

 Επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα και πραγματοποίησε την εργασία ήταν η κ. Ευτυχία Νικολακοπούλου – Επιμελητής Α’ Γιατρών ΕΣΥ – Ειδικότητα Βιοπαθολογίας.

  Στα πλαίσια του συνεδρίου απενεμήθη έπαινος στην εργασία «Διετής Μελέτη των Επιπέδων Βιταμίνης D στον πληθυσμό του Νομού Ξάνθης» στην ομάδα του Ανοσολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Ξάνθης. Την ομάδα του Ανοσολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Ξάνθης αποτελούν οι:

  •     Βασίλειος Τζαμπαζλής, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ΓΝΞ
  •     Γεώργιος Κοσμόπουλος, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ΓΝΞ
  •     Αντώνιος Αθανασιάδης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων Κέντρου Υγείας Εχίνου
  •     Τριανταφυλλιά Μυδιούρα, Διευθύντρια Βιοπαθολογικού τμήματος
  •     Σοφία Καλινινα, Ειδικευόμενη Βιοπαθολογίας

  Αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα έγινε με την διετή συλλογή στοιχείων από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2019.

  Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την μελέτη έδειξαν ότι το 83.8% του πληθυσμού παρουσίαζε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D με μέση τιμή 20.47±0,13. Η χαμηλότερη συγκέντρωση τους χειμερινούς μήνες (μέση τιμή: 19.35±0.18), σχετίζεται με ελαττωμένη ηλιοφάνεια. Οι άνδρες είχαν ψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκριτικά με τις γυναίκες, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό είναι αγρότες και εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

  Σκοπός της μελέτης ήταν η κατανομή των τιμών της βιταμίνης D σε κατοίκους του νομού Ξάνθης για μια διετία (Δεκέμβριος 2017-Νοέμβριος 2019).

  Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μυοσκελετικού, νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D οφείλονται κυρίως σε περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

  Τέλος να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγκριτοι επιστήμονες του χώρου ανέπτυξαν σε ενδιαφέρουσες διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια επίκαιρα θέματα όπως η τρέχουσα από τον SARS-Cov-2 πανδημία, καθώς επίσης έγιναν εισηγήσεις και άλλων επίκαιρων θεμάτων της Βιοπαθολογίας. Να σημειώσουμε ότι σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής είναι η δια παντός επιστημονικού μέσου προαγωγή όλων των κλάδων της Βιοπαθολογίας και η επιστημονική καλλιέργεια των μελών της.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια