GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Υπόθεση κατασκοπείας: Ο μάγειρας-πράκτορας ήταν απόμακρος -Tι λένε οι κάτοικοι του Καστελλόριζου]

Στο Καστελλόριζο παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη -όπως εξελίσσεται- υπόθεση με τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους π...

Στο Καστελλόριζο παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη -όπως εξελίσσεται- υπόθεση με τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Παρότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «δημοκρατική» κάτοικος του νησιού, «δεν πέσαμε από τα σύννεφα, είμαστε υποψιασμένοι με όσα συμβαίνουν», η είδηση ότι ο απόμακρος και λιγομίλητος -όπως τον χαρακτηρίζουν- «μάγειρας» του πλοίου της γραμμής λειτουργούσε ως κατάσκοπος εις βάρος του νησιού και της χώρας μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό αλλά και θυμό.

Υπόθεση κατασκοπείας: Ολιγομίλητος και απόμακρος ο 54χρονος μάγειρας
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο Καστελλόριζο, ο μάγειρας κυκλοφορούσε στο νησί, συνήθως μόνος του και οι κουβέντες του ήταν πάντα μετρημένες. Ολιγομίλητος και απόμακρος, μετρούσε τα λόγια του με τους κατοίκους αλλά και με τους σερβιτόρους ή τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών που γνωρίζονται με τα μέλη του πληρώματος, με τα μικρά τους ονόματα.

Επινε τον καφέ του ή έτρωγε το φαγητό του μόνος του, απέφευγε τις παρέες και πολλές φορές τα άλλα μέλη του πληρώματος και προτιμούσε να κινείται μόνος του στο νησί, όπου είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να συλλέξει πληροφορίες στρατηγικού χαρακτήρα και να φωτογραφίσει οχυρά ή ο,τι άλλο θα φαινόταν χρήσιμο σε εκείνους που έδινε αναφορά για τις στρατιωτικές κινήσεις στο Καστελλόριζο.

Το πλοίο κάθε Τρίτη και Τετάρτη φτάνει στο νησί στις 20.00 και αποπλέει την επόμενη ημέρα στις 06.00. Χρόνος άπλετος ειδικά το καλοκαίρι που νυχτώνει πολύ αργότερα από τις 20.00 για να καταφέρει ο 54χρονος μάγειρας του πλοίου, να φέρει εις πέρας την αποστολή του πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού το νησί είναι μικρό και τα σημεία που τον ενδιέφεραν να φωτογραφίσει είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα σε έναν περιπατητή.

Υπόθεση κατασκοπείας -αντιδήμαρχος Μεγίστης: Φειδωλοί οι κάτοικοι ακόμα και σε αθώες ερωτήσεις.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους κατοίκους και σχολιάστηκε, όπως μεταφέρθηκε στη «δημοκρατική» είναι η απόμακρη στάση του, σε ένα νησί που ιδίως μετά την τουριστική περίοδο, είναι λίγοι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν και προτιμούν να περνά η ώρα τους ανά παρέες στα λίγα μαγαζιά του νησιού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεγίστης κ. Στράτο Αμύγδαλο, που μίλησε στη «δημοκρατική», η πληροφορία έπεσε σαν «βόμβα» στο νησί όταν δημοσιοποιήθηκε από την «δημοκρατική» και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι τηλεφωνημάτων και ερωτήσεων μέχρι να γίνει αντιληπτό ποιος ήταν τελικά ο «μάγειρας» που λειτουργούσε ως κατάσκοπος, αφού τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων είναι γνωστά στο νησί και με πολλά από αυτά έχουν αναπτυχθεί φιλικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων.

«Για την υπόθεση αυτή, ενημερωθήκαμε από την “δημοκρατική”, δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Για να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε εδώ στο νησί μια ικανοποίηση, γιατί επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που έχουμε ότι υπάρχει προστασία και ασφάλεια. Οι υπηρεσίες, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους κι επέδειξαν αντανακλαστικά σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη όχι μόνο για το νησί μας. Όπως έγραψε η εφημερίδα σας, τον παρακολουθούσαν ήδη από τον Αύγουστο που σημαίνει ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με οξυμένα αντανακλαστικά και με εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο εις βάρος του νησιού μας αλλά εις βάρος της πατρίδας μας, ανά πάσα στιγμή. Αυτό για εμάς είναι το σημαντικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση και βεβαίως περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί κι αν εμπλέκονται κι άλλοι», δηλώνει στη «δ» ο αντιδήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έτυχε να συνομιλήσει ποτέ με τον 54χρονο ωστόσο ήταν μια γνώριμη φυσιογνωμία στο νησί λόγω των διανυκτερεύσεων του πλοίου, σημειώνοντας ότι οι επαφές του με τους κατοίκους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Περαιτέρω, ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, ανέφερε ότι όλοι κάτοικοι του νησιού, είναι εξαιρετικά φειδωλοί ακόμα και σε φαινομενικά «αθώες» ερωτήσεις επισκεπτών που μπορεί να αφορούν στην ασφάλεια του νησιού ή πληροφορίες για τα φυλάκια, το στρατό κλπ. Όπως λέει, ποτέ δεν δίνονται απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις ούτε και σχετικές πληροφορίες όταν υποβάλλονται από επισκέπτες, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις τους γι αυτό και υπάρχει αυτός ο «άγραφος νόμος» εδώ και χρόνια μεταξύ των κατοίκων, που τηρείται ευλαβικά και απαρέγκλιτα.

«Στις δήθεν αθώες ερωτησούλες, επισκεπτών που έρχονται στο νησί μας, δεν απαντάμε… Δεν δίνουμε πληροφορίες που να αφορούν το στρατό μας ακόμα κι αν πρόκειται για συζήτηση στο πλαίσιο μιας παρέας. Είμαστε υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί…», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: dimokratiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια