GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[O Τάσος Αρνιακός εξηγεί τη ξηρασία του Νοεμβρίου στην Ήπειρο]

Ο Τάσος Αρνιακός μιλά στο kedenews.gr για την έντονη ζέστη και ξηρασία που πλήττει την Ήπειρο, το φετινό Νοέμβρη, μετά από 107 χρόνια.

Ο Τάσος Αρνιακός μιλά στο kedenews.gr για την έντονη ζέστη και ξηρασία που πλήττει την Ήπειρο, το φετινό Νοέμβρη, μετά από 107 χρόνια.

«Χρυσό μετάλλιο» ξηρασίας τα Ιωάννινα
Το μεγαλύτερο μέρος των Ιωαννίνων περιτριγυρίζεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους, κοιλάδες που κλείνουν μαζί με τη βλάστηση και την πανίδα ένα σύνολο άγριας ομορφιάς, μοναδική εικόνα για την Ήπειρο.

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ηπείρου και διαιρεί τον νομό σε δύο ενιαία τμήματα, βόρεια και νότιά του, ενώ ενώνει μεσευρωπαϊκά και μεσογειακά γεωγραφικά, κλιματικά και οικολογικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία πολλές ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα. Αυτή η ζώνη συνδυάζει το ζεστό και ήπιο μεσογειακό με το βροχερό και μεσευρωπαϊκό κλίμα. Μεγάλες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και καταιγίδες το καλοκαίρι. Οι χιονοπτώσεις παλαιότερα ήταν έντονες και κάλυπταν το έδαφος αρκετές μέρες, τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και λιγότερο χιόνι.

Η κατάσταση του φετινού Νοεμβρίου ήταν πρωτοφανής για τα Ιωάννινα, καθώς καταγράφηκαν μόλις οκτώ χιλιοστά βροχής, δηλαδή λιγότερο από 5% της μηνιαίας τιμής, αφού η μέση βροχόπτωση του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 170 χιλιοστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ξηρός από τότε που υπάρχουν καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

Aτμοσφαιρική κυκλοφορία
Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία καθ’ όλο σχεδόν τον Νοέμβριο παρουσίασε μια εμμονή (persistance), με έναν αντικυκλώνα να βρίσκεται πάνω από την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο οποίος δεν επέτρεπε στα βροχοφόρα συστήματα να έρθουν στην Ελλάδα από τη Δύση, ώστε δώσουν βροχές στην Ήπειρο, αλλά τα ανάγκαζε να κινούνται σε πιο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Ο Νοέμβριος του 2020 άφησε στη δεύτερη θέση τον μέχρι χθες πιο ξηρό Νοέμβριο, αυτόν του 2011, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 13 χιλιοστά βροχής. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος φαίνεται πως μπαίνει με άλλες διαθέσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα, που παρακολουθεί και καταγράφει τα επίπεδα βροχής που έπεσαν.

Τάσος Αρνιακός στο kedenews.gr: «Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός σε όλο τον κόσμο»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός σχολίασε στο kedenews πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που καθυστέρησε τις βροχές σχεδόν έναν μήνα. «Υπήρχε ένας αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα που εμπόδιζε τις κανονικές βροχές του φθινοπώρου να πλαισιώνουν, στέλνοντάς τες βορειότερα ή πολύ νότια. Αυτός ο εμποδιστής τώρα τον Δεκέμβριο έφυγε, με αποτέλεσμα να περνάνε τα βαρομετρικά χαμηλά πάνω από την Ελλάδα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια ψηλά στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας», τόνισε ο ίδιος.

Η εκτίμηση για την Ευρώπη


Καθώς η εποχή μεταβαίνει από το φθινόπωρο στον χειμώνα, τα βαρομετρικά χαμηλά σε όλη την Ευρώπη προβλέπεται να μετακινηθούν νότια, με αποτέλεσμα αυτά να επηρεάσουν τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο κ. Αρνιακός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός σε όλο τον κόσμο». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έτος 2020 να πλησιάζει ακόμη περισσότερο το ρεκόρ του 2016. Η περίοδος των 12 μηνών από τον Δεκέμβριο 2019 έως τον Νοέμβριο 2020 βρίσκεται στον 1,28 βαθμό Κελσίου πάνω από τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής εποχής, εξηγεί η Copernicus στον μηνιαίο κλιματικό απολογισμό της.

Αυτό όμως θα αλλάξει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της αμερικανικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης Accu Weather, Alan Reppert. «Νομίζω ότι σε σύγκριση με αυτά που έχουμε δει άλλα χρόνια στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Γαλλία, φέτος θα υπάρξουν περισσότερες κακοκαιρίες», δήλωσε ο Reppert.

Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης που θα μπορούσαν να βιώσουν πιο κακές συνθήκες αυτόν τον χειμώνα, λόγω του συγκεκριμένου μοτίβου, είναι η Λισαβόνα, η Πορτογαλία, η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Ρώμη, η Αθήνα και το Βουκουρέστι. Ωστόσο, το ίδιο μοτίβο θα θέσει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες σε ολόκληρες περιοχές.

Της Νατάσσας Βουδούρη


 

Δεν υπάρχουν σχόλια