GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Ν. Γκαρά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άρει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του ΕΣΡ»]

  Την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθ. Κουτρουμάνου, ανακοίνωσε εκ μέρους τη...

 

Την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθ. Κουτρουμάνου, ανακοίνωσε εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με τα πεπραγμένα του ΕΣΡ, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του.

Η κα Γκαρά μίλησε για εκκωφαντική σιωπή κι απραξία του ΕΣΡ απέναντι στα φαινόμενα, που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, μονόπλευρης ενημέρωσης, απόκρυψης ειδήσεων, Fake News, λογοκρισίας και απόπειρας ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, που αξιοποιεί όλα τα μέσα και τις τεχνικές προπαγάνδας για να επιβληθεί το κυρίαρχο αφήγημα, αλλά και να απαξιωθεί οποιαδήποτε φωνή ή επιχείρημα δε συμφωνεί ή δεν υποτάσσεται σε αυτό.

Ταυτόχρονα, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις «λίστες Πέτσα» που η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει σε συνέχειες, συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις εξάρτησης των ΜΜΕ από αυτήν κι εξαγοράζοντας την αναγκαία σιωπή. «Οι ίδιοι στην έκθεσή σας αναφέρετε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υποχρεώνουν τη δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται δύο επί πληρωμή καμπάνιες στα ΜΜΕ 22 και πλέον εκατομμυρίων. Η αδράνεια του ΕΣΡ είναι εντυπωσιακή. Δεν κάνατε ούτε μία δημόσια σύσταση ή παρέμβαση γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η άμεση εξάρτηση, η πελατειακή σχέση και ο απροκάλυπτος έλεγχος των ΜΜΕ συνιστά πλήγμα και κίνδυνο για το Δημοκρατικό πολίτευμα. Καθώς, «ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να στέκονται απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, να αναδεικνύουν τα λάθη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα. Να ερευνούν και να αποκαλύπτουν. Να δημιουργούν ένα πεδίο πολυφωνίας κι ελεύθερης έκφρασης. Να ασκούν έλεγχο ουσιαστικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κι όχι να μετατρέπονται σε φερέφωνα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας προσφέροντας ένα κάλυμμα προστασίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση κινδύνου για τη Δημοκρατία, λυπάμαι που το λέω, το ΕΣΡ δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει ως Ανεξάρτητη Αρχή. Να λειτουργήσει με βάση το πλαίσιο ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη στρεβλή κι εξαρτημένη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, παρέθεσε στοιχεία από την έκθεση πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ, με τα οποία γίνεται φανερή η υπερπροβολή που απολαμβάνουν τα στελέχη της ΝΔ στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 σε 6 από τα 7 κανάλια η Ν.Δ έχει χρονική έκθεση άνω του 50%. Στα μισά έχει μάλιστα άνω του 60%. Αν προστεθεί και η χρονική προβολή στελεχών της Κυβέρνησης, η ΝΔ φτάνει στο 70% προβολής σε 4 από τα 6 κανάλια. Επίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κανάλια, ο χρόνος έκθεσης των πολιτικών στελεχών της ΝΔ, ξεπερνά το 40% του συνολικού χρόνου των εκπομπών και των δελτίων. Αν προστεθούν και οι εμφανίσεις των στελεχών της κυβέρνησης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από το 56% έως 68% σε 5 από τα 6 κανάλια.

«Δυστυχώς, η αδράνεια της Αρχής είναι πρωτοφανής. Για όλους αυτούς του λόγους και τα ζητήματα τα οποία πολλαπλώς σας έχουμε επισημάνει, κ. Πρόεδρε, άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας καθώς θεωρούμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προεδρεύετε δεν υπηρετεί επαρκώς τον θεσμικό της ρόλο», κατέληξε η κα Γκαρά.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

Ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του κ. Κουτρουμάνη, σε μία συγκυρία που η Επικοινωνία και η Ενημέρωση με όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να πληθαίνουν αδικαιολόγητα στη χώρα μας τα φαινόμενα μονόπλευρης ενημέρωσης, απόκρυψης ειδήσεων, Fake News, λογοκρισίας και απόπειρας ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις τεχνικές προπαγάνδας για να επιβληθεί το κυρίαρχο αφήγημα, αλλά και να απαξιωθεί ή να πνιγεί οποιαδήποτε φωνή ή επιχείρημα δε συμφωνεί ή δεν υποτάσσεται σε αυτό.

Στα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ παρατηρείται το φαινόμενο της μονοφωνίας, με την αρχή της ισότιμης και αναλογικής προβολής των κομμάτων και των θέσεων να μην τηρούνται. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να προβάλλονται ελάχιστα ή καθόλου, κι όταν φιλοξενούνται να μπαίνει συνήθως ένας φακός διαστρέβλωσης του περιεχομένου. Βλέπουμε, ακόμη και προγραμματικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών κομμάτων να φιλτράρονται και να παρουσιάζονται στην προτελευταία θέση των δελτίων ειδήσεων.

Όλα τα παραπάνω δεν περιποιούν τιμή για κανέναν μας. Οι μετρήσεις που γίνονται τακτικά, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, δίνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας στα εγχώρια ΜΜΕ.

Ωστόσο, πρέπει όλοι να συνομολογήσουμε πως η άμεση εξάρτηση, η πελατειακή σχέση και ο απροκάλυπτος έλεγχος των ΜΜΕ, συνθήκη την οποία βιώνουμε σήμερα, συνιστά πλήγμα και κίνδυνο για το Δημοκρατικό πολίτευμα. Καθώς, ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να στέκονται απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, να αναδεικνύουν τα λάθη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα. Να αποκαλύπτουν.

Να δημιουργούν ένα πεδίο πολυφωνίας κι ελεύθερης έκφρασης. Να ασκούν έλεγχο ουσιαστικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κι όχι να μετατρέπονται σε φερέφωνα της κυβερνητικής εξουσίας προσφέροντας ένα κάλυμμα προστασίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση κινδύνου για τη Δημοκρατία λυπάμαι που το λέω το ΕΣΡ δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει ως Ανεξάρτητη Αρχή. Να λειτουργήσει με βάση το πλαίσιο ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη στρεβλή κι εξαρτημένη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ, με θύμα την ενημέρωση. Και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Ποιες αιτίες οδηγούν σε αυτή την απραξία;

Και για μας αυτή η συζήτηση είναι καίρια τη δεδομένη συγκυρία. Αν το ΕΣΡ δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει φαινόμενα χειραγώγησης των ειδήσεων και τη πληροφόρησης στη χώρα μας, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε τα εργαλεία. Αν υπάρχει θεσμικό κενό θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο.

Διότι το μεγάλο διακύβευμα είναι η προστασία και η ποιότητα της δημοκρατίας. Είναι η προστασία της κοινωνίας και η ποιότητα της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελεύθερης έκφρασης. Και κυρίως είναι η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, η οποία πλήττεται καθημερινά στα τηλεοπτικά ή ψηφιακά πάνελ.

Όλα αυτά σας τα είχαμε επισημάνει και τον Μάιο, που είχαμε ξανασυνεδριάσει. Και δυστυχώς δεν είδαμε καμία παρέμβαση, καμία σύσταση στον δημόσιο λόγο.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, το ΕΣΡ να παίξει το ρόλο του και να επιβάλλει την τήρηση των κανόνων. Να ασκήσει έλεγχο κι εποπτεία. Μπορεί το ΕΣΡ να ανταποκριθεί και να διασφαλίσει αυτές τις βασικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η κατάσταση που ισχύει σήμερα να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Γιατί βλάπτει την ίδια την χώρα και την κοινωνία μας.

Κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι έχετε πληροφορηθεί τη χθεσινή απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα διαφάνειας, σχετικά με τον σκανδαλώδη τρόπο χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση με τις λίστες Πέτσα, οι οποίες βγαίνουν και σε σίκουαλ, για να συντηρούν τη σχέση εξάρτησης.

Ενώ έχει προηγηθεί ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρει πως την περίοδο της πανδημίας δεν μπορούν να περιορίζουν δικαιώματα οι κυβερνήσεις ή να λειτουργούν αυταρχικά.

Η απάντηση της Επιτρόπου φανερώνει την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα, δυσφημίζοντας τη χώρα μας και την ανάγκη να υπάρξει άμεση, ηχηρή παρέμβαση, ώστε να επουλωθούν οι πληγές που ανοίγουν, Διότι εδώ δε μιλάμε για ενίσχυση των Μέσων ή των εργαζομένων, λόγω της δύσκολης συγκυρίας, όπως δύσκολη είναι για όλη την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Ενίσχυση με διαφάνεια, διαδικασίες και κριτήρια. Αλλά μιλάμε για μία απροκάλυπτη εξαγορά σιωπής.

Οι ίδιοι στην έκθεσή σας αναφέρετε τις ΚΥΑ που υποχρεώνουν τη δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται 2 επί πληρωμή καμπάνιες στα ΜΜΕ 22 και πλέον εκατομμυρίων.

Η αδράνεια του ΕΣΡ είναι εκκωφαντική. Δεν κάνατε ούτε μία δημόσια σύσταση ή παρέμβαση.
Θα πρέπει επιτέλους το ΕΣΡ να αναγνωρίσει όσα καταγγέλλονται και καταδικάζονται σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στο μιντιακό τοπίο της χώρας μας. Όταν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί υποστηρίζουν πως υπονομεύεται η ελευθερία και η πολυφωνία και πως απειλείται η πρόσβαση των πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα ενημέρωσης, δεν γίνεται το ΕΣΡ να παραμένει άπραγο.

Θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, στα πλαίσια του εποπτικού και ελεγκτικού του ρόλου, και μάλιστα άμεσα. Δεν είναι δυνατό να μην έχετε πάρει καμία άμεση πρωτοβουλία και να επιτρέπετε να καλλιεργείται και να διογκώνεται αυτή η κατάσταση.

Κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να περιφρουρήσετε την πολυφωνία, τον πλουραλισμό, την διαφάνεια και την ισονομία.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε 2 ενδεικτικά στοιχεία της μονοφωνίας που επικρατεί στα κανάλια από την λεπτομερή έκθεση που καταθέσατε. Ο πίνακας 4 στη σελίδα 74 είναι αποκαλυπτικός. Από τον Ιούλιο του 2019 σε 6 από τα 7 κανάλια η Ν.Δ έχει χρονική έκθεση άνω του 50%. Στα μισά έχει μάλιστα άνω του 60%.
Αν αθροίσουμε και την χρονική προβολή που απολαμβάνει η κυβέρνηση τότε βλέπουμε πως η ΝΔ φτάνει στο 70% σε 4 από τα 6 κανάλια.

Και σημειώνω ότι τα στοιχεία είναι ποσοτικά και όχι ποιοτικά. Δεν ξέρουμε αν η προβολή είναι θετική ή αρνητική. Ποιοτικός έλεγχος που απαιτείται όπως και εσείς αναφέρετε.
Επίσης, στον πίνακα 8 βλέπουμε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κανάλια, ο χρόνος έκθεσης των πολιτικών στελεχών της ΝΔ, ξεπερνά το 40% του συνολικού χρόνου των εκπομπών και των δελτίων. Αν αθροίσουμε και τις εμφανίσεις των στελεχών της κυβέρνησης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από το 56% έως 68% σε 5 από τα 6 κανάλια.

Αν συνυπολογίσουμε και τους καλεσμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι μετέφεραν κυρίως την άποψη του κυβερνητικού κόμματος, τα ποσοστά φτάνουν σε ασύλληπτα ύψη, δημιουργώντας ένα σύστημα εκκωφαντικής μονοφωνίας που πνίγει κάθε ψήγμα πλουραλισμού και πολυφωνίας. Τι θα κάνει, λοιπόν, το ΕΣΡ γι’ αυτή την κατάσταση;

Δυστυχώς θα το επαναλάβω, αδράνεια της Αρχής είναι εντυπωσιακή αλλά και επικίνδυνη. Για όλους αυτούς του λόγους και τα ζητήματα τα οποία πολλαπλώς σας έχουμε επισημάνει, κ. Πρόεδρε, άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας καθώς θεωρούμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προεδρεύετε δεν υπηρετεί επαρκώς τον θεσμικό της ρόλο.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια